Sport

Vijf tekenen dat je te weinig beweegt tijdens de lockdown

Werk je momenteel thuis en kan je niet meer naar de sportschool, omdat deze tijdelijk gesloten is? Feit is dat we met zijn allen in Nederland veel minder bewegen. Hoe weet je eigenlijk of je echt te weinig beweegt? Onderstaande vijf tekenen zijn een signaal dat je onvoldoende beweging krijgt en dat het tijd is om je wandelschoenen vaker aan te trekken.


Leestijd: 2 minuten

Vijf tekenen dat je te weinig beweegt tijdens de lockdown
Vijf tekenen dat je te weinig beweegt tijdens de lockdown

Wellicht zit je teveel op een dag. Hoe je dat precies kan berekenen? Dat is heel eenvoudig. Je neemt het aantal uur dat je slaapt en trekt dat af van de vierentwintig uur die een dag beslaan. Dan hou je het aantal uren over dat je wakker bent, check daarvan hoeveel uren je zit. Breng je meer dan de helft van die uren zittend door? Bijvoorbeeld tijdens je werk aan een bureau of op de bank voor de tv? Dan weet je dat je minder vaak the pirate proxy in moet schakelen voor het downloaden van films en van de bank af moet komen.

Slapen is belangrijk. Wanneer je te weinig slaapt heeft dat invloed op je immuunsysteem en stofwisseling. Te weinig beweging kan een reden zijn dat je slecht slaapt. Wellicht slaap je korter of is de kwaliteit van je slaap minder. Probeer om meer te bewegen en wie weet slaap je stukken beter.

Natuurlijk zijn er redenen waarom je moe kan zijn zoals vitaminetekort of stress. Maar het kan ook eenvoudig zijn: je beweegt niet genoeg. Sporten kost energie, maar geeft daarentegen juist energie. Wanneer je te veel zit heb je weinig conditie. Hierdoor werken je hart, longen en spieren minder hard. Kom daarom in actie. Niet constant social media checken, ga je Instagram verwijderen, doe iets. Het goede nieuws is dat je al na zes weken drie keer per week bewegen resultaat boekt.

Heb je helemaal niets verandert aan je eetpatroon, maar kom je wel iedere week aan? Dat kan een teken zijn dat je onvoldoende beweegt. Stilzitten heeft effect op je metabolisme. Dat houdt in dat je minder calorieën verbrandt in rust. Dat in combinatie met het feit dat je al minder calorieën verbrandt door minder te bewegen zorgt ervoor dat je aankomt.

Voel jij je nooit relaxed? Heb je het idee dat je kortademig bent? Lukt het je niet om rust te vinden en op je gemak een boek te lezen of desnoods een Etos folder? Dan kan het zijn dat je meer moet bewegen. Je hart heeft namelijk zuurstoftoevoer nodig. Wanneer je te veel tijd zittend doorbrengt komt er minder zuurstof bij je hart en ga je oppervlakkiger ademen. Je hart moet harder werken om zuurstof rond te kunnen pompen. Beweeg daarom meer. Dat hoeft niet perse meteen krachttraining te zijn. Ga af en toe wandelen en je merkt meteen verschil.