Strijdend FC Groningen boekt 1-0 zege in Leeuwarden

Na bijna honderd minuten voetballen sleepte FC Groningen een uiterst belangrijke 1-0 overwinning over de streep bij SC Cambuur. Het duel was grote delen van de wedstrijd het aanzien amper waard, maar daar zal iedereen bij de FC mailing aan hebben. Het resultaat stond voorop. In de 71e minuut joeg de veelbesproken Thomas Suslov de winnende treffer tegen de touwen.

Leestijd: 2 minuten

Supporters van FC Groningen in een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen

FC Groningen kreeg de meeste kansen en mocht daarom de meeste aanspraak maken op de zege. De op voorhand lastige wedstrijd liet een ander wedstrijdbeeld zien dan op voorhand verwacht mocht worden. Normaal speelt de thuisploeg stormachtig en gooit veel energie in de wedstrijd. Dat was deze keer niet het geval. Daardoor kon de ploeg van trainer Frank Wormuth met keihard werken in de wedstrijd groeien.

De focus lag op de verdediging en dat pakte goed uit. Na de teleurstellende thuisnederlaag tegen Vitesse afgelopen weekend zou een nieuw verlies de druk en onrust verder vergroot hebben. Nu zit Groningen voorlopig in rustiger vaarwater met acht punten uit zes duels is plek negen in de Eredivisie geruststellend. Overigens wel met een lastige uitwedstrijd in Rotterdam bij Sparta en vervolgens AZ thuis voor de boeg. Het slechte gevoel van vorige week is in ieder geval weggespoeld.

Het had minder spannend kunnen worden. Paulus Abraham liet zijn inzet in de zesde minuut de paal kussen. En ook Florian Krüger kreeg een aardige schietkans voor de FC. Verder hadden beide ploegen soms grote moeite om aanvallend fatsoenlijk voetbal op de mat te leggen. Het was een vechtwedstrijd. Cambuur drong na rust aan en scoorde ook na een uurtje spelen, maar het feest ging wegens buitenspel niet door.

Balverlies op het middenveld bij de Friezen bracht Ricardo Pepi, die in de tweede helft zijn debuut maakte voor Groningen, in balbezit. De bal kwam bij Suslov, die rechts naar binnentrok en uithaalde. Na de goal was er veel emotie bij de speler die aanvankelijk zijn basisplaats verloor en kritisch benaderd is door de trainer. Zijn uithaal bleek de beslissende. Radinio Balker scoorde kort voor tijd uit een scrimmage de 2-0, maar daar gooide hands van invaller Marin Sverko roet in het eten.

Met bijna tien minuten extra tijd werd het nog wel hachelijk, maar Cambuur was niet in staat om een doeltreffend slotoffensief te produceren. Groningen pakte de tweede zege van het seizoen en kan vanuit een versterkte defensie verder werken aan meer stabiliteit in het elftal om van daaruit beter te gaan voetballen.