Sport

Wat rest FC Groningen nog na vijf nederlagen op rij?

FC Groningen is nog één nederlaag verwijderd van de evenaring van het negatieve clubrecord. Zaterdagavond tekende de ploeg van trainer Danny Buijs middels een 2-1 thuisnederlaag tegen laagvlieger Sparta Rotterdam voor de vijfde verliespartij op rij. Twee keer in de historie was er een verliezende reeks van zes duels op het hoogste niveau. FC Groningen zakte naar plek tien in de Eredivisie.


Leestijd: 1 minuut

FC Groningen neemt afscheid in mineur na zeven nederlagen op rij
FC Groningen neemt afscheid in mineur na zeven nederlagen op rij

In de seizoenen 2015/2016 en 1973/1974 noteerde de FC zes nederlagen op rij. Het Groningen van nu is in een vrije val beland. En lijkt met nog twee wedstrijden te gaan niet in staat om het in positieve zin om te draaien. Vele kansen om de achtste plaats stevig in handen te nemen werden niet benut. Tot en met zondag 20 maart was er niks aan de hand. Na een 3-1 zege bij FC Utrecht was het hosanna alom.

Daarna volgde een ongelukkige 3-1 thuisnederlaag tegen Ajax en de rest is geschiedenis. Vijftien punten op rij zijn gemorst. Doordat de concurrentie ook niet overtuigde kon de Trots van het Noorden de achtste plek tot afgelopen weekend vasthouden, maar inmiddels hebben NEC en sc Heerenveen twee punten meer. De achtste plek geeft recht op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

De kans dat het Groningen gaat lukken om het tij nog te keren lijkt op voorhand niet heel groot met een uitwedstrijd tegen FC Twente, komende woensdag, en zondag het afsluitende thuisduel tegen SC Cambuur voor de boeg. Voor beide teams staat er nog iets op het spel. Twente wil vierde worden in de Eredivisie en om zeker te zijn heeft de ploeg van trainer Ron Jans nog één keer de volle winst nodig om AZ af te schudden.

Als andere uitslagen meezitten zou Cambuur zondag bij een zege mogelijk nog achtste kunnen worden. De vraag is of het voor FC Groningen lukt om de scherven bij elkaar te rapen in een laatste poging trainer Buijs, die altijd met volle overgave gewerkt heeft de afgelopen vier seizoenen, een passend afscheid te geven. Zoals het nu lijkt is daar een wonder voor nodig.