Sport

Wouter Haan weet weer wat winnen is; 19-jarige belofte soleert naar zege in Ten Boer


Leestijd: 2 minuten

Zo kreeg Haan een kleine maand geleden in de Ronde van Groningen op 2 kilometer voor de streep een lekke band en een paar weken later in de Omloop van de Veenkoloniën trapte hij na twintig kilometer zijn ketting doormidden. In Ten Boer kleurde een kopgroep van zes renners de wedstrijd. Naast Haan, maakten ook Bas de Haan uit Meedhuizen, Folkert de Haan uit de stad, Jord Veslinga uit Makkum, Martijn Knol uit Hasselt en de Zweed Henrik Abom van HEPRO Kozijnen/NWVG deel uit van de kopgroep. Ze werkten zo goed samen dat het peloton op een ronde gezet werd.

Met nog zeven ronden te gaan in de koers over 80 kilometer draaide Haan de gaskraan vol open. Bas de Haan, die zaterdag nog zevende was in de Omloop van de Braakman in Zeeland, probeerde mee te gaan, maar moest vrij snel passen. Haan voelde zich goed en zag de overwinning niet in gevaar komen. Hij trok op het laatste stuk naar de finish van vreugde zijn handschoentjes in de lucht en zegevierde op nog geen tien kilometer van zijn eigen woonplaats. Het was de eerste overwinning van Haan als belofte. Bovendien was het bijna twee jaar geleden dat hij nog eens een wedstrijd won. Op 13 april 2009 was hij als junior in de Ronde van De Wijk de beste. Haan rijdt komend weekend in België de Tweedaagse van de Gaverstreek, waarbij ondermeer de Oude Kwaremont twee keer in het parcours is opgenomen.

Bas de Haan reed in de laatste paar ronden met Abom richting de finish en besliste de strijd om de tweede plaats in zijn voordeel. Folkert de Haan die nog amper getraind had, maar op basis van zijn talent en ervaring mee kon in de kopgroep, werd zesde. Het was opmerkelijk hoeveel Groningers zich bij de opening van het seizoen aan het front melden. Mark Stokreef van de NWVG werd zevende, Alex de Lange uit Groningen achtste, Gijs Strating eindigde als negende en Jos Harms uit Oude Pekela won de sprint van het peloton en kwam als tiende over de streep. Zes coureurs uit de provincie Groningen bij de eerste tien, dat is de afgelopen jaren ook wel eens anders geweest.