Tijdens het debat, dat op 10 maart de aftrap geeft voor de Boekenweek, gaan een aantal specialisten in op de vraag of het lezen van literatuur op zijn retour is. Romans en gedichten hebben volgens onderzoekers domweg te veel concurrentie van andere activiteiten, ander leesvoer en andere media. Je zou dat ontlezing kunnen noemen, maar per saldo leest Nederland misschien wel net zo veel als vroeger, of zelfs meer. Klopt deze waarneming? En is deze vorm van ontlezing erg? Gaat er iets teloor als steeds minder mensen ‘echte’ romans lezen? Over deze vragen over ontlezing en de waarde van literatuur buigen zich Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de VU en redacteur van NRC Handelsblad, Theo Witte, vakdidacticus Nederlands, Daniël Lechner, gepromoveerd op de klassieke Bildungsphilosophie en specialist op het terrein van nieuwe media en opvoeding en Doeke Sijens leesbevorderaar van De Bibliotheek Groningen. Het debat wordt geleid door Michiel Verbeek en vindt plaats in de centrale bibliotheek aan de Oude Boteringestraat 18.
Aan het eind van het debat worden de aanwezigen flink aan de tand gevoeld over de breedte van hun taalvaardigheden. Zijn romanlezers ook thuis in Murks en jongerentaal? Snappen fervente hyvers ambtenarentaal nog? En wie weet nog dat je naar Bommel moet om de brug te zien en dat het heel merkwaardig is om de Sarphatistraat mooi te vinden? Lezers en amper-lezers treden tegen elkaar in het strijdperk. Quizmaster Jelle Marten Bouwer gaat in Het Paleis aan Boterdiep 111 op zoek naar de taalgevoeligste Groninger.
Op 20 maart gaat presentatrice Hadassah de Boer in gesprek met Joost Zwagerman, die bekend staat als de ‘kroonprins van de Nederlandse literatuur’. Hij debuteerde in 1986 op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman De houdgreep, waarop een jaar later de verhalenbundel Kroondomein volgde. , naar aanleiding waarvan het weekblad De Tijd hem uitriep tot ‘de kroonprins van de Nederlandse literatuur’. Met de roman Gimmick! (1989) bereikte Zwagerman een groot leespubliek, gevolgd door de bestsellers Vals licht (1991) en De buitenvrouw (1994). Van deze drie romans zijn meer dan 150.000 exemplaren per titel verkocht, van De buitenvrouw zelfs meer dan 175.000.