Eric de Vroedt: "Tijdens mijn moeders leven hadden we de gebruikelijke moeder-zoon strubbelingen, maar na haar dood kreeg ik de kans me te verdiepen in de vrouw die ze was voordat ze moeder werd. Ik vond honderden brieven die ze had geschreven en ontdekte een jonge vrouw vol dromen en ambities. Mijn moeders tragiek was dat ze zo gretig was. Ze had interesse in werkelijk àlles, maar helaas kreeg het nooit richting.”
Confrontatie in toko
In 1948 komt de achtjarige Winnie aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex, wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.
Geweldige theaterervaring
Een topcast van dertien acteurs, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal tot leven. Samen met twee livemusici zorgen zij voor een geweldige theaterervaring. De voorstelling duurt 4,5 uur inclusief twee pauzes waarin lekkere hapjes verkrijgbaar zijn.
Donderdag 3 t/m zondag 6 november
SPOT/Stadsschouwburg Groningen
Meer info & tickets via spotgroningen.nl
Foto: SPOT
Cultuur & Uitgaan
Theaterstuk 'De eeuw van mijn moeder' vier keer te zien in de Stadsschouwburg
De komende dagen strijkt Het Nationale Theater neer in de Stadsschouwburg Groningen. Vanaf donderdag is de voorstelling De eeuw van mijn moeder vier keer te zien in Groningen. Het theaterstuk is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.
Leestijd: 1 minuut