Cultuur & Uitgaan

Activiteiten in het donker tijdens Nacht van de Nacht in Groningen

Tijdens de negentiende editie van de Nacht van de Nacht is er in Groningen aankomende zaterdag van alles te doen. Zo kunnen geïnteresseerden dineren bij kaarslicht, wandelen op het wad of luisteren naar lezingen over de nacht.


Leestijd: 2 minuten

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement, dat wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de nacht staat het donker centraal. Het doel van Nacht van de Nacht is om Nederland donkerder en duurzamer te maken.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld, terwijl overbodige verlichting lichthinder en energieverspilling veroorzaakt. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker, om te laten zien dat de nacht niet eng is. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Wadlooptocht Noordpolderzijl

In Noordpolderzijl kan zaterdag een wadlooptocht wandelen. Onder begeleiding van ervaren wadloopgidsen wandel je in het schemer naar de Warffumerlaagte op het wad bij Noordpolderzijl. Daarbij kan je de ultieme duisternis en stilte van het gebied ontdekken.

Dark Sky Park Lauwersmeer

Ook in het Dark Sky Park Lauwersmeer kan je echte donkerte ervaren. Hier kun je de sterren dichterbij halen met een echte telescoop en jezelf verwarmen met warme chocolademelk, koffie of thee achteraf.

Dineren bij kaarslicht

Bij eetcafé De Branderij kun je in een romantische sfeer bij kaarslicht dineren. Geniet van heerlijk eten en een unieke ervaring. Zet je telefoon op stil en omarm de nacht.

In de Oosterkerk in Groningen geeft bioloog Klaas Nanninga vier korte lezingen over nachtelijke natuurverschijnselen. Als gepassioneerde eigenaar van het Natuurmuseum in Groningen en voormalig biologiedocent neemt hij luisteraars mee in de wonderlijke wereld van de natuur bij nacht.

Tijd & thema:
20.00 uur: Slapende dieren en planten
21.00 uur: Actieve dieren en planten
22.00 uur: Het heelal
23.00 uur: Uitleiding: de nacht en ik

Programma Bernoulliborg

In de Bernoulliborg is een uitgebreid programma voor zowel kinderen als volwassenen. Bij goed weer zullen er telescopen buiten staan, maar ook bij slecht weer is er genoeg te beleven.

Vanaf 19:00 uur zijn er rondleidingen door de Blaauw sterrenwacht, zowel in het Nederlands als in het Engels. In het mobiel planetarium kunnen bezoekers mee op reis door het universum en er zullen lezingen gegeven worden door Sterrenkundigen. Voor de kinderen is er een astronomische knutselhoek.