Cultuur & Uitgaan

Alle scholen, horeca en sportclubs vanaf maandag dicht; andere maatregelen met week verlengd

Alle scholen, de horeca en sportclubs zijn vanaf maandag dicht. Dat moet de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Alle maatregelen, ook de oude afspraken, zijn verlengd met een week tot 6 april.


Leestijd: 2 minuten

Aantal nieuwe besmettingen provincie Groningen blijft hoog; meeste besmettingen in thuissituatie
Aantal nieuwe besmettingen provincie Groningen blijft hoog; meeste besmettingen in thuissituatie

De druk op het kabinet om scholen te sluiten, nam de laatste dagen toe. Medische specialisten riepen op tot een sluiting van alle scholen. Aanvankelijk wilde het kabinet de scholen openhouden, omdat het de maatschappij zou kunnen ontwrichten. 

De scholen en kinderopvanglocaties zijn tot 6 april dicht, zo maakte onderwijsminister Arie Slob bekend. Kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen nog wel terecht op opvanglocaties. Het gaat daarbij om ouders die bijvoorbeeld werken bij de politie, de brandweer of in de zorg. Het personeel van opvanglocaties kan dus blijven werken, zolang ze niet ziek zijn. Dat maakte minister Slob van Onderwijs bekend. 

Alle bestaande maatregelen worden verder verlengd met een week, tot 6 april. Daarnaast maakte minister Bruins aanvullende maatregelen bekend. 

Horeca dicht
Zo gaan alle eet- en drinkgelegenheden vanaf zondag 6 uur dicht tot 6 april. Dat geldt ook voor sportclubs, sauna's, fitnessclubs, coffeeshops en sexclubs. Het advies is om bij het doen van boodschappen een afstand van anderhalf meter tot anderen aan te houden. Tot slot roept het kabinet bij monde van minister Bruins op om niet te hamsteren. "Er is genoeg, maar juist hamsteren zorgt ervoor dat supermarkten in de problemen komen", aldus Bruins. Het is nog niet bekend of afhaal- en bezorgrestaurants dicht moeten. 

Het kabinet benadrukte dat ondernemers niet in de steek worden gelaten. Daarnaast gaf minister Bruins waardering aan alle mensen die werkzaam zijn in de zorg of het land op een andere manier draaiende houden. "Nederlanders: let een beetje op elkaar!", zo sloot hij z'n verklaring af. 

Minister Bruins liet tijdens een persconferentie weten dat dit vermoedelijk niet de laatste maatregelen zijn die worden afgekondigd. "De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op." 

Maandagavond om 19.00 uur spreekt premier Rutte overigens het land toe in een toespraak op tv. "De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.