Cultuur & Uitgaan

Partnerbijdrage

Aurora Festival

Een kamermuziekfestival met tal van concerten, masterclasses, presentaties en andere activiteiten: van 19 tot en met 28 juli vindt het Aurora Festival plaats in Groningen en omgeving. Het festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland.


Leestijd: 2 minuten

Concertserie

De concerten van Aurora vallen onder een aantal thema’s. Zo worden er drie concerten georganiseerd met muziek uit Latijns-Amerika, en wordt er stilgestaan bij de 150e geboortedag van Sergei Rachmaninov met drie concerten met zijn kamermuziekwerken.

Bezoekers kunnen verder onder andere ‘Wandelen met Bartók’, waarbij het publiek van kerk naar kerk wandelt voor de concerten met repertoire van Bartók en zijn tijdsgenoten. Een ander bijzonder concert is een optreden van het Haydn Jeugd Strijkorkest met muziek van Arvo Pärt in een decennia oude botenstalling.

Naast reguliere concerten worden er ook twee zonsopkomstconcerten georganiseerd, op het dak van het Groninger Forum en in De Onlanden. Daarnaast is er voor het eerst ook een nachtconcert, waar tot na middernacht alle Nocturnes van Chopin worden uitgevoerd.

In de populaire serie Young Masters in Concert presenteren de grootste jonge talenten bijzondere, soms experimentele concerten met eigen composities, prijswinnende ensembles en speciaal voor het festival gemaakte programma’s.

Rondom de concerten is er een uitgebreid randprogramma met bijzondere activiteiten waaronder een muzikale High Tea, een klassieke muziek-pubquiz, diverse diners, presentaties en repetities van ensembles die bijgewoond kunnen worden

Het volledige programma is te vinden op de website van het Aurora Festival.

Summer Academy

Een vast onderdeel van het festival is de Summer Academy: jonge muziekstudenten van over de hele wereld komen naar Groningen en krijgen overdag lessen van de musici die op de concerten spelen. Dagelijks zijn er lessen waar ook publiek bij aanwezig mag zijn. De jonge talenten spelen zelf ook elke dag op de gratis toegankelijke lunchconcerten. Ook spelen de deelnemers in ensembles samen met hun docenten, op het Participatory Concert.

Aurora Cares!

Aurora Cares vormt sinds 2017 een vast onderdeel van het festival. Musici van het festival gaan naar het UMCG om al improviserend en componerend voor ernstig zieke patiënten op te treden. Het project laat zien dat livemuziek een grote invloed kan hebben op het mentale en fysieke welbevinden van patiënten. Dit project wordt in samenwerking met het Lectoraat Lifelong Learning In Music van het Prins Claus Conservatorium en het UMCG georganiseerd.

Alle informatie over het festival, het programma, de Summer Academy, de musici, locaties, kaartverkoop etc. vindt u op de website van het Aurora Festival.