Cultuur & Uitgaan

Bethlehem: Een komische Kerstvoorstelling over Groningse hoop en trots

Stel je voor: Heel Nederland staat onder water, maar Groningen is nog droog. In de muziektheatervoorstelling Bethlehem schetst theatermaker Janneke Jager een hypothetisch toekomstbeeld van Groningen. Tegen de achtergrond van Groningen als veilige haven voor de rest van het land speelt er een modern, komisch Kerstverhaal over Jozef, Maria en Martha. De voorstelling is van 14 november tot en met 24 december te zien in de schuur van eetcafé de Boerderij in Oosterwijtwerd. “Het is een grappig, fictief kijkje in de toekomst.” 


Leestijd: 2 minuten

De voorstelling draait om Jozef, Maria en haar zwangere zus Martha. Met z’n drieën trekken ze door een door aardbevingen en klimaatverandering geteisterd gebied, op weg naar het Groningse gehucht Bethlehem. Een dorp dat overigens echt bestaat, in de gemeente Het Hogeland. 31 jaar later is heel Nederland ondergelopen, maar Oost-Groningen is nog droog. Klimaatvluchtelingen uit het hele land zoeken hun heil in het noorden. Kan Martha’s kind – nu volwassen – het land redden van de zee?

“Het is een soort Groningse, moderne variant op een Kerstverhaal”, vertelt Janneke Jager. Zij schreef het stuk en speelt zelf de rollen van drie vrouwelijke hoofdrollen. Hoe kwam Jager op dit idee?

Over-the-top-Kerstfeest

“Ik groeide zelf op in een Noord-Groningse, gereformeerde omgeving, waar Kerst heel sober gevierd werd. Als kind droomde ik over the top-Kerstfeest, vol glitter. Zo’n Amerikaanse Kerst. Daar wilde ik iets mee in een voorstelling”, vertelt Jager. Later kwam ze erachter dat niet ver van haar ouderlijk huis een gehucht is in Groningen met de naam Bethlehem. “Hoe leuk zou het zijn om een Kerstvoorstelling te maken over Bethlehem.”

Een voorstelling vol glitter en glamour werd het niet, dat paste toch minder goed bij het verhaal. Het stuk speelt in de schuur van een boerderij in Oosterwijtwerd. Dus het gevoel van een Kerststal is onmiskenbaar. In het stuk is veel aandacht voor de vraag: ‘Wat is thuis?’Jager groeide zelf op in Uithuizen. Op haar zeventiende verhuisde ze naar de Randstad. “Ik had het idee: daar gebeurt het. Maar na mijn veertigste kreeg ik toch heimwee naar Groningen: het is toch wel de plek waar ik me het meest thuis voel.” Zo kwam het dat ze terugkwam naar haar geboorteplek, waar ze sinds 2,5 jaar nu weer woont.

Trots op Groningse roots

“Ik ben gaandeweg steeds trotser geworden op mijn Groningse roots en ik merk ook dat Groningers anders kijken naar hun Groninger wortels, dat veel meer koesteren”, vertelt Jager. “Zij staan voor wie ze zijn: wij horen hier, hebben elkaar en kunnen het samen aan.”

Dat inspireerde haar, en moest een plek krijgen in haar nieuwe voorstelling. In de voorstelling komen allerlei elementen terug uit de geschiedenis van Groningen, bijvoorbeeld de Niemeyerfabriek, allerlei Groningse plaatsnamen en leuke ‘gimmicks’ over Groningse geschiedkundige of culturele feitjes. “Maar bovenal is het een verhaal van hoop en trots.”

Speeldata

November: 14, 15, 16, 17, 23, 30.

December: 1, 6, 7, 8, 13, 14, 15, 20, 21, 22.

Aanvang: 20.15 uur | zondagen 14.30 uur.

Eetcafé de Boerderij
Schoolweg 2, 9911 PA Oosterwijtwerd
Kaarten: www.theaterbethlehem.nl