Cultuur & Uitgaan

Bommen Berendweekend in Museum aan de A

In het weekend van 26, 27 en 28 augustus staat Museum aan de A helemaal in het teken van Bommen Berend. Het Bommen Berend Jeugdmuziektheater speelt op de historische binnenplaats zes keer een voorstelling. In de familietentoonstelling Welkom in 1672 kun je kennismaken met vier kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden. Daarnaast vertelt archeoloog Gert Kortekaas het verhaal bij een bijzondere bomkogel. Ook is het museum het startpunt van drie theatrale Bommen Berend Expedities, onder leiding van de Bommen Berend Brigade, en is er werk te zien van zestien studenten van de Klassieke Academie voor schilderkunst.


Leestijd: 2 minuten

Bommen Berendweekend in Museum aan de A
Bommen Berendweekend in Museum aan de A

Bommen Berend Jeugdmuziektheater

Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en Tammo, zoon van een bierbrouwer, verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze hem in het echt tegenkomen. Hij blijkt lang niet zo beestachtig als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar, maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans? Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit! Speeldata: vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus om 13.30 uur, 15.30 uur en 19.30 uur. Kaarten zijn gratis, maar reserveren is verplicht. Mail naar bb@museumaandea.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, de datum en het tijdstip van de voorstelling. Het Bommen Berend Jeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os en wordt mogelijk gemaakt door de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken en Museum aan de A.

Tentoonstelling Welkom in 1672

Reis mee naar het jaar 1672 en neem een kijkje in het leven van Lammechien, Idris, Hinrick en Stijntien, vier eigenwijze tieners die in Groningen wonen. De vrienden maken het beleg in Groningen mee; ze zien kogels vliegen en stukken stad kapotgaan. Maar ondertussen gaat hun leven ook gewoon door. Kruip in de huid van deze Groningse kinderen, trek de 17e eeuwse kleding aan en ga aan het werk in de keuken, boerderij, werkplaats of aan het bureau. Archeoloog Gert Kortekaas vertelt vrijdag 26 augustus tussen 13.00-15.00 uur en zondag 28 augustus tussen 13.30-15.30 uur over de Bommen Berendbom.

BB Brigade

Sluit je aan bij de mannen van de Bommen Berend Brigade en ga mee op expeditie door de stad. Tijdens deze theatrale stadswandeling ontdek je waar Bommen Berend de stad aanviel en hoe stadjers en studenten zich manhaftig verzetten. Waan je even terug in 1672 en ontdek samen de sporen van het beleg en van het Groningens Ontzet. Data en tijden: zaterdag 27 augustus om 15.00 uur en 17.00 uur en zondag 28 augustus om 14.00 uur. Aanmelden? Mail naar bb@museumaandea.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, de datum en het tijdstip van de wandeling. Prijs per persoon is € 7,50 en afrekenen kan voor aanvang aan de balie van het museum.

Kijk op museumaandea.nl voor het hele programma.

Foto: Bommen Berend Jeugdmuziektheater. Foto: Marcel den Os