Cultuur & Uitgaan

Buitenverkoop van kerstbomen gaat door: “huilende klanten in de zaak”

Kledingwinkels, meubelzaken en cadeauwinkels moeten dicht, maar voor bloemisten wordt een uitzondering gemaakt: zij mogen gewoon doorgaan met de verkoop, maar dan wél buiten. “Ik ben zelden zo blij geweest”, zegt Fleur Kemps, die samen met haar man Dennis Slotegraaf bloemenzaak Bloemenwereld aan de Bordewijklaan en het bloemenstalletje aan het Hereplein runt tegen de GROC.nl.


Leestijd: 1 minuut

Buitenverkoop van kerstbomen gaat door: “huilende klanten in de zaak”
Buitenverkoop van kerstbomen gaat door: “huilende klanten in de zaak”

Fleur kreeg pas maandagavond om een uur om een uur of 20.00 van de branchevereniging te horen dat buitenverkoop gedurende de lockdown wel is toegestaan. “Dat was echt een enorme opluchting. We hebben hier nog tientallen kerstbomen staan, en een winkel vol verse bloemen: stel je voor dat we dat allemaal weg hadden moeten gooien?”

Hamsteren

Omdat het maandag nog niet duidelijk was, dat bloemen- en kerstbomenverkoop gewoon door mag gaan, was het extreem druk in de winkel. “Veel mensen kwamen langs om ons nog even een hart onder de riemen te steken. Ik heb klanten huilend in de zaak gehad, omdat ze het zo erg voor ons vonden.” Ondertussen werd er ook druk gehamsterd: bloemen, kerststukjes, kerstbomen. “We hebben zelden zo’n hoge omzet gehad.”

De winkel aan de Bordewijklaan is onlangs flink verbouwd, maar wordt nu weer helemaal onderhanden genomen. “We winkel gaat op slot. We maken er nu een tijdelijke werkplaats en bloembinderij van. Gelukkig hebben we buiten een paar grote luifels waaronder we verder kunnen met de verkoop.” Op het Hereplein verandert er niets. “Daar verkochten we al in de openlucht.”

De opluchting is groot, maar een keerzijde is er ook. “Tuurlijk, we zijn hartstikke blij dat we open mogen blijven: we hebben keihard gebuffeld om te komen waar we nu staan. Maar ik voel me ook bezwaard naar al die winkeliers en horecaondernemers: zij moeten op de blaren zitten. Dat vind ik echt wel heel erg.”