Cultuur & Uitgaan

CBK Groningen eert fotograaf Erwin Olaf met expositie

Op 2 juli wordt fotograaf Erwin Olaf vijftig jaar. Reden voor het CBKGroningen om deze fotograaf te eren met een expositie. Van 13 juni toten met 4 juli 2009 presenteert het CBK daarom in Het Filiaal aan hetAkerkhof 10 werk uit zijn beginjaren onder de titel Erwin Olaf 50. Hetgaat om unieke foto’s die tot voor kort als schat bewaard zijngebleven in het depot van de CBK Kunstuitleen. Te zien zijn onder anderenegen foto’s uit De tafel van 10 en High Heels, dé foto met klompenpumps. De expositie besteedt ook aandacht aan de foto’s die Olafmaakte voor het openbaar toilet van Rem Koolhaas aan hetReitemakersrijge in de stad.


Leestijd: 2 minuten

Naast de viering van Olafs vijftigste verjaardag markeert de expositie tevens een bijzonder moment voor leden
van de Kunstuitleen: alle foto’s binnen deze expositie zijn voor het
eerst te leen en/of te koop. Openingstijden Het Filiaal: woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.cbkgroningen.nl.

Joegoslavië
In 1991 is de Gemeente Groningen gestart met het verstrekken van een jaarlijkse fotografieopdracht. De eerste ging naar Inez van Lamsweerde en resulteerde in de serie Vital Statistics. In 1992 ging de opdracht naar Erwin Olaf. Thema dat jaar: aspecten van de stad Groningen in de jaren negentig. Het resultaat werd een serie van tien foto’s met op iedere foto een opvallende puntneus, gefotografeerd tegen een karakteristieke muur in het Grand Theater in Groningen. Olaf destijds daarover: “Die neuzen zijn eigenlijk een commentaartje op het beeldende kunstige wat aan mijn foto’s wordt toegedicht.” De titels van de foto’s verwijzen naar woorden die opkwamen in de jaren negentig, zoals racisme, extreem en minima. Olaf wilde er een nieuw leesplankje, als variant op aap, noot en mies mee creëren. Na afloop zei hij: “Het is eigenlijk een recalcitrante, bozige serie geworden.” Dat werd volgens hem gevoed door het tijdsbeeld. In voormalig Joegoslavië was het oorlog, het was druilerig weer ten tijde van de fotografie en
Olaf had net 150 brieven van Groningers gekregen die hem niet onberoerd lieten. De opdracht resulteerde in De tafel van 10 en was voor het eerst te zien tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie van 1993 in het CBK aan de Trompsingel. Tegenwoordig zijn de originele foto’s (100 x 100 cm) al jaren uitgeleend aan Martiniplaza. Deze zijn niet te koop. De kleinere formaten (30 x 30 cm) die nu voor het eerst in Het Filiaal te zien zijn, zijn wél te koop.

Toilet

Naast Olafs werk voor de fotografieopdracht heeft de Gemeente Groningen nog een werk van hem. Olaf verzorgde de foto’s voor het in 1996 onthulde openbaar toilet van Rem Koolhaas aan het Reitemakersrijge. Gemaakt voor de manifestatie A Star is Born vanwege het 950-jarige bestaan van de stad. Op dit moment is het toilet in reparatie; enkele glasplaten zijn onherstelbaar beschadigd. Studies voor de nieuwe glasplaten zijn nu te zien in de expositie in Het Filiaal. In het komende najaar, als de kade waar het toilet staat is gerestaureerd, wordt het toilet teruggeplaatst. Het toilet maakt onderdeel uit van de grote collectie Kunst op Straat van de Gemeente Groningen.

Geïnteresseerden in de fotografieopdracht van Olaf kunnen tijdens de expositie het boekje De tafel van 10 kopen in Het Filiaal. Hierin staan alle foto’s en Olaf vertelt erin over het maakproces.