Cultuur & Uitgaan

Charles Goudsmit vertelt in Bibliotheek Delfzijl over culinaire sporen van het slavernijverleden

Op dinsdag 20 december vertelt kok, theatermaker en dichter Charles Goudsmit in de bibliotheek van Delfzijl over het slavernijverleden vanuit culinair perspectief. De lezing is gratis toegankelijk.


Leestijd: 1 minuut

Charles Goudsmit vertelt in Bibliotheek Delfzijl over culinaire sporen van het slavernijverleden
Charles Goudsmit vertelt in Bibliotheek Delfzijl over culinaire sporen van het slavernijverleden

Sporen van het slavernijverleden vind je overal, stelt Goudsmit. In de gebouwen om ons heen, in muziek en in kunst. Maar ook op je bord. In veel ‘typisch Groningse’ producten zit bijvoorbeeld nootmuskaat en kruidnagel verwerkt. Die specerijen komen uit de voormalige koloniën en hebben historisch gezien veel te maken met slavernij. 

Dat soort specerijen vertellen ons niet alleen iets over het verleden, maar ook over de huidige maatschappij. Een nootmuskaat is onlosmakelijk verbonden met milieuproblematiek, stelt Goudsmit tijdens zijn lezing. Hij verbindt daarmee het koloniale verleden van Nederland aan de uitdagingen van vandaag de dag.

In zijn gedichten koppelt Goudsmit het heden en de toekomst met het verleden. In de schoonheid van de alledaagse chaos zoekt hij naar woorden, naar zijn stem. In zijn performance is woede, machteloosheid, liefde en hoop voelbaar. Charles Goudsmit (1954) is kok, theatermaker, wereldverbeteraar en dichter. Zijn afkomst is Joods, Afrikaans en Indonesisch. Hij groeide op in Delfzijl.

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, literair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling 'Slavernij. En de Groningers?' van Museum aan de A.

Sinds juli wordt maandelijks een lezing georganiseerd, iedere keer in een andere bibliotheek in de provincie Groningen. De lezing van Charles Goudsmit is op dinsdagavond 20 december om 19:30 uur in de bibliotheek van Delfzijl en is gratis toegankelijk. De lezing wordt daarnaast gelivestreamd.

Meer informatie op www.museumaandea.nl en www.biblionetgroningen.nl.