Cultuur & Uitgaan

'De Grote Vloed' grote trekpleister in Oosterwijtwerd

Duizenden hebben inmiddels een bezoek gebracht aan een muziektheatervoorstelling in Oosterwijtwerd. In dit eeuwenoude wierdendorp in Noord-Groningen is nog tot en met 14 september ‘De Grote Vloed’ te zien. Dat is een grootschalige voorstelling met toneel, zang en dans, een groot koor en orkest, met als decor de wierde, het landschap en de eeuwenoude kerk.


Leestijd: 2 minuten

De Grote Vloed is een productie van Zummerbühne, een producent die sinds drie jaar grootschalig muziektheater op locatie wil maken in de provincie Groningen.  Eerder al waren er voorstellingen van Hollands Hoop (2022) in Overschild, en Ripperda (2023) in Maarhuizen bij Winsum.

De voorstellingen zijn druk bezocht, en ook woensdagavond waren alle stoelen bezet. De 1200 bezoekers die er iedere avond terecht kunnen krijgen een voorstelling voorgeschoteld die verwijst naar de geschiedenis van de provincie Groningen, maar met een thema dat ook in de huidige tijd relevant is.

In De Grote Vloed gaat het over de eeuwenoude strijd tegen het water in de provincie Groningen en wat er kan gebeuren wanneer die strijd wordt verwaarloosd. Het verhaal speelt in het jaar 1509 in het gebied waar nu de Dollard ligt. Daar bevinden zich ruim twintig dorpen. Deze liggen veilig achter dijken, maar deze worden slecht onderhouden. Aisa, een zeventienjarig meisje dat is weggestopt in een klooster, ziet het grote gevaar, en komt in verzet tegen haar eigen vader die de dijken verwaarloost.

Dit verhaal wordt door Zummerbühne op spectaculaire wijze gebracht, met indrukwekkende prestaties van acteurs, muzikanten, zangers en vrijwilligers. Onvergetelijk voor veel bezoekers, en zeer origineel, zal ook het feit zijn dat er beelden werden geprojecteerd op de muur van de Mariakerk, een van de oudste Romaanse kerken in de provincie Groningen. In deze kerk bevindt zich overigens de grafkelder van de familie Ripperda, waarvan een telg vorig jaar het onderwerp was van een voorstelling.

De voorstelling zorgde voor een explosie aan beelden en indrukken voor de bezoekers, en voor aandacht voor de geschiedenis van Groningen.

Uiteraard zullen toneel- muziek- of theatercritici vast (terechte) opmerkingen kunnen maken over aspecten van de voorstelling. Maar de bottom line is wel dat er na drie jaar een traditie lijkt te zijn ontstaan van spraakmakend zomeravondtheater in de provincie Groningen, waar duizenden mensen van genieten (vorig jaar 24.000). En die bijdraagt aan kennis over de geschiedenis van Groningen, die kleurrijker en boeiender is dan velen misschien weten.

Volgend jaar is de voorstelling dichter bij Stad: in Meerstad om precies te zijn.

(Meer informatie vindt u hier).