Cultuur & Uitgaan

De Noorderlingen presenteert VONK op Festival der Aa

De Noorderlingen, een vooropleiding theater aan de Kunstwerf in Groningen, presenteert op vrijdag 5 juli de première van hun voorstelling VONK op het Festival der Aa in Marianne’s Paradijs in Schotborg.


Leestijd: 1 minuut

Foto: De Noorderlingen
Foto: De Noorderlingen

De Noorderlingen is een vooropleiding aan de Kunstwerf in Groningen waar jongeren uit het Noorden worden opgeleid in het theatervak. De meest getalenteerde theatermakers vormen De Productiegroep, een professioneel theaterensemble dat een jaar lang diverse voorstellingen maakt en speelt voor een groot publiek. Na dit jaar stromen de jonge talenten door naar vervolgplekken in het culturele veld.

Festival der Aa: Theater in de Drentse natuur

Voor Festival der Aa maakte het gezelschap een nieuw stuk onder regie van Lotte Lohrengel, artistiek directeur van De Noorderlingen. In slechts tien dagen werd een locatievoorstelling gemaakt, geïnspireerd door het Drentse landschap. Dit keer staat de productie in het teken van het thema ‘lichtontvlambaar’.

“Als vanouds mogen we weer buiten spelen in de Drentse natuur,” zegt Herman van Keulen, technicus en vormgever bij De Noorderlingen. “Festival der Aa is onmisbaar in het afsluiten van ons theaterseizoen en het is fantastisch om al vanaf de eerste editie van het festival betrokken te zijn bij het maken van een bijzondere locatievoorstellingen. In weer en wind en in vuur en vlam.”

Optredens van oud-Noorderlingen

Festival der Aa biedt ook een podium aan oud-Noorderlingen. Dit jaar zijn er optredens van Marcel Hensema met zijn try-out FERNWEH en Julia van der Vlugt en Jurriën Remkes als onderdeel van Het Tuintheater met De Inspecteur. “Eens een Noorderling, altijd een Noorderling,” luidt het gezegde.