Cultuur & Uitgaan

De Ploeg - schilderijen van Groninger Kerken in Museum Wierdenland

Zaterdag 9 december a.s. gaat in Museum Wierdenland in Ezinge de tentoonstelling ‘Kloeke kerken van De Ploeg’ van start, met werk van Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jan Jordens, Jan Altink, Jannes de Vries e.a.


Leestijd: 1 minuut

Fier, kordaat en haast heroïsch staan ze verspreid als bakens in het Groninger landschap. Vaak prijken ze bovenop een wierde, zoals in Ezinge. Het gaat hier natuurlijk om al de kerken die Groningen rijk is. Kloeke kerken welteverstaan. Museum Wierdenland zet met deze tentoonstelling de Groninger kerken in de schijnwerpers.

De Ploeg

Voor veel leden van de indertijd nog jonge Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg waren de kerken in hun provincie een geliefd onderwerp. Ontdek de kloeke Groninger kerken door de ogen van kunstenaars als Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Jannes de Vries en andere vroege Ploegleden. Het grootste gedeelte van de schilderijen, tekeningen en grafiek die te zien zijn, is nog nooit eerder museaal getoond.

Zwartwit-foto’s

Aan de inwoners van Groningen is gevraagd om hun mooiste, meest bijzondere of meest dierbare zwart-witfoto van een Groninger kerk in te sturen. Een selectie hiervan maakt deel uit van de tentoonstelling.

Bijschrift afbeelding:

Jannes de Vries, Oostum, circa 1935, olieverf op paneel. Foto: Wout van Mullem.