De Slag bij Heiligerlee zal voor menig Nederlander een belletje rinkelen: de veldslag luidde namelijk het begin van de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. De katholieke Filips II vervolgde in de jaren voor de slag de protestanten in Nederland steeds feller. Bij het klooster in Heiligerlee mondde de spanningen op 23 mei 1568 uit in een veldslag, die uiteindelijk gewonnen werd door de Nederlandse Geuzen. Zo’n 1500 Spaanse soldaten legden het loodje, terwijl aan de zijde van de Geuzen maar 44 man het leven liet.
De slag wordt al eeuwen herdacht: in 1826 werd het eerste gedenkteken opgericht, en op die plek staat vanaf 1873 het huidige standbeeld. Van het klooster, waar de slag plaatsvond, is niets meer over behalve de grachten.
Tijdens de heropvoering van de Slag bij Heiligerlee komen meer dan 500 re-enactors bij elkaar. Ze bouwen een kampement, en buiten de slag zelf (die minder dan twee uur duurde) op zaterdag 24 mei, zijn er ook verschillende andere activiteiten. Op het terrein van de Toekomst in Scheemda is onder andere een historische markt en zijn er doorlopend activiteiten voor kinderen. Ook zijn er verschillende roofvogelshows.
Klik hier voor de ticketverkoop.