Cultuur & Uitgaan

De verkiezing is geopend: wie wordt de nieuwe nachtburgemeester?

Chris Garrit, eigenaar van evenementenlocatie EM2 én voormalig nachtburgemeester, heeft het initiatief genomen om de zoektocht naar de nieuwe nachtburgemeester van Groningen te starten. “Er moet weer iemand komen die de nacht voelt, ondernemers begrijpt en het publiek snapt,” aldus Garrit.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Taatgen
Foto: Taatgen

Samen met de organisatie waarmee hij de eerste editie in 2011 organiseerde, gaat hij het nu weer doen. “Ik heb er toen veel werk aan gehad om het nachtburgemeesterschap op de kaart te zetten. Het is belangrijk dat er weer iemand opstaat in Groningen.” Hij financiert de zoektocht zelf, met behulp van andere nachtondernemers.

Toentertijd werd Garrit tot zijn verbazing zélf benoemd tot nachtburgemeester. In tweemaal een termijn van twee jaar zette hij zich hoofdzakelijk in voor live muziek, podia en bevordering van cultuur. Ook was hij initiatiefnemer van het opknappen van de Papengang, die werd omgetoverd van donkere steeg naar opvallende blikvanger.

Hij benadrukt dat elke nachtburgemeester zijn eigen stempel op het ambt mag drukken. “Er staat geen letter op papier over wat het precies inhoudt, het is heel anders dan een normale burgemeester,” zegt Garrit. “We zoeken iemand met hart voor de stad, zich met gemeentezaken wil bemoeien of juist problemen oplost en lef en initiatief toont.”

Foto: Sebastiaan Rodenhuis

De oud-nachtburgemeester benadrukt het belang van het nachtelijke ambt. “Ambtenaren gaan om 5 uur naar huis en alles wat daarna gebeurt wordt gezien als een probleem met maar één oplossing: de politie bellen. Soms schieten we daar iets mee op maar meestal niet. Groningen verdient een nachtburgemeester die de de nacht weer laat bruisen.”

Vanaf woensdag kunnen geïnteresseerden zich inschrijven via nachtburgemeestersverkiezing050@gmail.com, deze loopt tot 15 september 2024. Na een publieksstemming blijft er een handjevol kandidaten over die uitgebreid online geprofileerd worden.

Op maandag 6 januari 2025 zal de verkiezing zelf plaatsvinden in evenementenlocatie EM2. Het publiek en een vakjury, bestaande uit ondernemers en mensen uit het nachtleven, zullen dan de nieuwe nachtburgemeester kiezen die de ambtsketting van Merlijn Poolman zal overnemen.