Cultuur & Uitgaan

De voordelen van luchthaven Eelde

Jarenlang moesten de noordelijke inwoners van Nederland uren reizen voor een vliegveld, maar door luchthaven Eelde is dit niet altijd meer het geval. Vliegen vanaf Eelde kan namelijk maar naar een paar bestemmingen, hoewel hier verscheidene leuke locaties tussen zitten. Handig voor de noorderlingen die deze zomer een uitstapje willen maken naar een leuke stad in Europa.


Leestijd: 2 minuten

De voordelen van luchthaven Eelde
De voordelen van luchthaven Eelde

Een voordeel van het vliegveld in Eelde is de bereikbaarheid. Het ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van Groningen, waardoor het makkelijk te bereiken is. Je kunt per auto de reis maken naar de luchthaven, maar je zou ook kunnen kiezen voor het openbaar vervoer. Let overigens wel op, want hedendaags zijn ze flink bezig met de wegen en het spoor rondom Groningen. Het adres van Groningen Airport Eelde, zoals het vliegveld officieel heet, is Machlaan 14a, 9761 TK Eelde. Kies je toch voor het openbaar vervoer dan zul je waarschijnlijk eerst reizen naar het centraal station in Groningen. Vanaf hier rijdt een shuttlebus naar de luchthaven in Eelde, dit is lijn 100. De bus sluit aan op de vluchten van en naar Londen. De shuttlebus stopt tevens bij andere haltes, zoals Groningen HS en Groningen Zuiderdiep. Mocht je lijn 100 missen, dan is lijn 9 nog een optie.

Een ander voordeel van het vliegveld in Eelde is de bestemmingen van de vluchten. Er zijn niet ontiegelijk veel zoals bij airport Schiphol in Amsterdam. Dat is logisch, aangezien de luchthaven in provincie Groningen een stuk kleiner is. In totaal zijn er ongeveer 10 locaties waar vliegtuigen vanaf Eelde naartoe vliegen. Je kunt naar drie van deze bestemmingen het gehele jaar door naartoe gaan door middel van een vlucht vanuit Groningen. Dit zijn namelijk Kopenhagen in Denemarken, Londen in het Verenigd Koninkrijk en Gran Canaria, wat officieel onderdeel is van Spanje. De overige vluchten worden alleen in de zomer georganiseerd. Om specifieker te zijn, veel van deze bestemmingen zijn alleen tussen april en november beschikbaar. Je kunt zelfs maar tot juni naar Guernsey in de Kanaaleinden vliegen vanaf Eelde. Transavia biedt vluchten vanaf het vliegveld in Groningen aan naar Kreta, Mallorca, Tenerife en Algarve. Hierbij moet je tevens letten op de dagen, want de vluchten zijn maar op een paar dagen beschikbaar. Je kunt naar Tenerife bijvoorbeeld alleen op een vrijdag vliegen, terwijl vluchten naar Kreta op donderdag en zondag worden gehouden.