Cultuur & Uitgaan

Deelnemers gezocht voor pilot wandel- en fietsroute langs Waddenkust

Enthousiaste fietsers en wandelaars gezocht: Groninger Kerken, Stichting Alde Fryske Tsjerken en Visit Wadden zijn op zoek naar 150 deelnemers die een nieuwe wandel- en fietsroute in het Waddenkustgebied willen verkennen.


Leestijd: 1 minuut

Bron | Gert Brauns
Bron | Gert Brauns

De route, die Het Ziltepad heet, loopt van Oostrum via Lauwersoog en Vierhuizen naar Hornhuizen (of vice versa). De pilotroute bestaat uit drie etappes met een gemiddelde lengte van 17 kilometer. De etappes lopen langs ongerepte natuur, authentieke dorpen en historische kerken. Deelnemers maken kennis met de (geschiedenis)verhalen van het landschap, proeven lokale producten en ervaren de gastvrijheid van de dorpsbewoners.

Verdwalen is onmogelijk. Gids Fokko Bosker wijst de weg met behulp van een gedetailleerde wandel- en fietsgids waarin ook tips en informatie over het gebied zijn opgenomen. Overnachten kan in knusse hotels en B&B’s, bij dorpsbewoners thuis, of in een van de kerken, als een unieke pelgrimservaring.

Het Ziltepad is een initiatief van de Groninger Kerken en Stichting Alde Fryske Tsjerken en speelt in op bewustwording en bezinningstoerisme. De stichtingen willen toerisme stimuleren dat past bij het Waddenkustgebied en dat bijdraagt aan de sociaaleconomische vitaliteit van de dorpen en het behoud van hun unieke erfgoed.

Het verkennen van de route kan in september en oktober 2023, wekelijks op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Het is de bedoeling om de route in 2024 verder te ontwikkelen, zodat er een volledig pad langs het religieus erfgoed aan de Waddenkust ontstaat. Aanmelden voor de pilot kan op de website van Visit Wadden.