Cultuur & Uitgaan

Dichters in de Prinsentuin dit jaar in Hortus botanicus in Haren

Het dichtevenement Dichters in de Prinsentuin vindt dit jaar plaats in de Hortus botanicus in Haren. Op vrijdagavond 9 juli en zaterdagavond 10 juli geven onder andere Anneke Brassinga, Paul Demets, stadsdichter Myron Hamming en Vrouwkje Tuinman invulling aan het festivalthema ‘Tijdstrijders en kathedralenbouwers’. Tijdens het hele festivalweekend zijn maar liefst zeventig dichters van heel dichtbij te horen, zijn er bijzondere voorstellingen en is er nog veel meer te beleven.


Leestijd: 2 minuten

Dichters in de Prinsentuin dit jaar in Hortus botanicus in Haren
Dichters in de Prinsentuin dit jaar in Hortus botanicus in Haren

Wat komt
In het programma ‘Wat komt’ op 9 juli wordt met discussie, interviews, een voorstelling en veel poëzie gekeken naar de huidige maatschappij en naar de generaties die volgen. Wie zijn die mensen, die onze nazaten zijn? Hoe zullen ze leven? Wat laten we voor hen achter? Wat komt? Interviewer en presentator Jelte Posthumus spreekt met dichters Peter Theunynck, Maxime Garcia Diaz, Paul Demets, Sieger Baljon, Moya de Feyter, Anne Broeksma en Vrouwkje Tuinman.

Wat blijft
In het programma ‘Wat blijft’ op zaterdagavond 10 juli kijkt Jelte Posthumus juist met dichters terug, naar kathedraalbouwers uit de geschiedenis. Wat hebben voorouders ons nagelaten? Welke keuzes maakten zij voor de lange termijn, ook als ze er soms zelf de vruchten niet van konden plukken? Wat kunnen we van hen leren en wat zijn de gevolgen van hun verzet? Met de dichters Çağlar Köseoğlu, Michael Vandebril, Roberta Petzoldt, Yentl van Stokkum en Anneke Brassinga en de Litouwse componist Sigita Žurauskaite. 

Tientallen dichters
Op zaterdag 10 en zondag 11 juli overdag is de Hortus botanicus Haren gevuld met tientallen dichters die aan kleine groepen publiek hun gedichten voorlezen. Als bezoeker bepaal je zelf wie je wil horen en hoe lang je dat wilt. Er is een voorstelling van Kasper Peters over de Roemeense dichter Eminescu. En er is Wim Bouwens die als The Bard in the Yard Shakespeare speelt tijdens een pestuitbraak en lockdown in 1605. Daarnaast presenteert het Centrum voor Groningse taal-en cultuur een Groningstalig programma met o.a. Arnold Veeman en Jan Siebo Uffen. Ook is er een Poëziewerkplaats voor kinderen en is the herman de vries guerilla art group van ARTisBOOK op verschillende plekken actief in de Hortus botanicus.

Bekende namen onder de dichters die optreden zijn Anneke Brassinga, Albertina Soepboer, stadsdichter Myron Hamming, winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium Esmé van den Boom, Marjoleine de Vos, Moya De Feyter, Paul Demets, Sieger Baljon en Thomas Möhlmann. Onder de vele talenten zijn onder andere deelnemers aan het NW Talent-traject. 

Op www.noordwoord.nl/dichtersindeprinsentuin is alle informatie over het programma te vinden, inclusief een blokkenschema voor de dagprogramma’s.