Vanaf het begin van de twintigste eeuw kwamen er in de haven van Delfzijl regelmatig grote zeilschepen aan met chilisalpeter. Deze meststof werd gedolven in de Atacamawoestijn in het Noorden van Chili. De chilisalpeter zorgde op de Groningse akkers voor rijke oogsten, bracht welvaart in Noord-Nederland en stond onder meer aan de basis van de Oost-Groninger strokartonfabrieken. In Chili werkten duizenden salpeterarbeiders die vaak onder erbarmelijke omstandigheden het witte goud dolven: slechte huisvesting, hongerlonen en uitbuiting. Dat leidde soms tot opstanden, die gewelddadig werden onderdrukt.
De salpeterwinning bracht ook liederen en poëzie voort, zoals de Cantata Santa María de Iquique, die in Groningen door het koor De Volksstem wordt gezongen. Twee leden van de Volksstem reisden mee voor de documentaire naar Chili, op zoek naar de geschiedenis van de chilisalpeter.
De documentaire Het Witte Goud is een productie van Stichting Beeldlijn en het Groninger Forum en is geïnspireerd op het boek ‘Windjammers in Delfzijl’ van Aafke Steenhuis. Regisseur Piet Hein van der Hoek maakte met een crew van Beeldlijn deze documentaire, waarvoor ze opnames maakten in Chili , in de woestijn. De documentaire ging in november 2011 in première in Delfzijl en was toen onderdeel van een groter project over grondstoffen ‘Raw Power’.