Cultuur & Uitgaan

Documentaire Weg uit de Stad: gezinnen die de stad verruilen voor Groningse platteland

In Forum Groningen is zaterdag de première van de documentaire Weg uit de Stad. In de film volgen twee prijswinnende filmmakers – Saskia Jeulink (Symfonie voor de Veenkoloniën, Theater te water) en Tom Tieman (De laatste boer van Euvelgunne, Huilende bruiden) – twee jonge gezinnen die de grote stad verruilen voor het platteland.


Leestijd: 1 minuut

Terwijl het platteland zucht onder problemen als krimp, vergrijzing en verdwijnende voorzieningen is er ook een hoopvolle tegenbeweging gaande. Jonge mensen verruilen steeds vaker de stad voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Is dit misschien dé oplossing voor het Groninger platteland? In Weg uit de Stad, met als ondertitel ‘Een nieuw elan voor het platteland?, volgen de twee filmmakers twee gezinnen die neerstrijken in respectievelijk Borgercompagnie en Uithuizermeeden bij het opbouwen van hun bestaan op het platteland.

Groot contrast

De hoofdpersonen zijn jong en vol dromen. Andor Molter keert, na jaren in het inmiddels onbetaalbare Amsterdam te hebben gewoond, met partner Anna en kinderen terug naar het Oost-Groninger dorp van zijn jeugd: Borgercompagnie. Ze hebben daar zijn oude basisschool De Butte gekocht om sportactiviteiten te organiseren en hun kinderen dezelfde rust en ruimte te geven die Andor als kind ervaren heeft. Het contrast met hun actieve leven in Amsterdam kan bijna niet groter. In Uithuizermeeden nemen Liz Wijma en Jouke Anema, na omzwervingen over de halve wereld, de biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin over. De tegenstelling tussen hun alternatieve vorm van landbouw en die van de gangbare akkerbouwers om hen heen is groot.

Première en Dorpentour

De première van Weg uit de stad is op 6 november om 16.00 in Forum Groningen. Op zondag 7 november is er een tweede voorstelling, tijdens het festival Let’s Gro. Daarna gaat de film op Dorpentour, en zal in 10 dorpen in de provincie Groningen vertoond worden. Na afloop van de voorstellingen kunnen bewoners onder leiding van Wilbert van de Kamp (dagvoorzitter en presentator) in gesprek gaan met elkaar, de makers en deskundigen over nieuw elan voor hun eigen dorp. De eerste voorstellingen zijn in Sint Annen (12 nov.), Borgercompagnie en Hornhuizen. De film en de tour zijn geproduceerd door Stichting Beeldlijn.