Cultuur & Uitgaan

Dodenherdenking in Groningen: Waar wordt er herdacht?

Donderdag 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Ook in de Gemeente Groningen worden de slachtoffers op verschillende plaatsen collectief herdacht.


Leestijd: 1 minuut

Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?
Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?

Vanaf 19:15 uur is er een openbare herdenking op het Martinikerkhof. Commissaris van de Koning René Paas en burgermeester Koen Schuiling leggen hier een krans. Na de twee minuten stilte houdt de burgermeester een toespraak. Vervolgens draagt stadsdichter Myron Hamming een gedicht voor dat hij speciaal voor deze avond schreef.

Ook op andere plekken in de gemeente is er ruimte om te herdenken. Zo is er een herdenking op de Nieuwe Begraafplaats Noorddijk. Deze wordt voorafgegaan door een stille tocht. Geïnteresseerden verzamelen rond 19 uur bij het Dok in Lewenborg (Kajuit 4) en vertrekken om 19:15 uur.

Op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk Engelbert en bij het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk worden eveneens herdenkingen georganiseerd.