Cultuur & Uitgaan

Donald Duck in de spotlights van museum Storyworld

Donald Duck, wie is er niet groot mee geworden? De immens populaire, straatarme en opvliegende eend in matrozenpak, kreeg precies 70 jaar geleden zijn eigen weekblad in Nederland. Reden genoeg voor strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in het Forum om hem in de spotlights te zetten van 3 juni tot en met 30 oktober 2022.


Leestijd: 1 minuut

Donald Duck in de spotlights van museum Storyworld
Donald Duck in de spotlights van museum Storyworld

Hoe wordt Donald Duck gemaakt?

Centraal in deze tijdelijke expositie bij Storyworld staat het productieproces van Donald Duck-strips. Die beginnen met een scenario dat de lezer normaal gesproken niet te zien krijgt. Maar nu wel! De bezoeker ontdekt hoe doorgewinterde schrijvers als Frank Jonker en Jan Kruse Donald Duck-verhalen schrijven.

Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor het tekenwerk en het inkleuren van de strips. In de Spotlightzaal van Storyworld zijn originele strips en illustraties te bewonderen, waarbij verschillende fasen uit het tekenproces te zien zijn. Elke tekenaar begint met het maken van schetsen om te onderzoeken hoe die tekeningen het beste effect op de kijker hebben. Storyworld toont onder andere werk van tekenaars die op dit moment meewerken aan het weekblad Donald Duck, onder wie: Michel Nadorp, Maarten Gerritsen, Jan-Roman Pikula, Henrieke Goorhuis en Tim Artz. 

Dubbeltentoonstelling in Noordwijk

Naast Storyworld besteedt ook het Museum of Comic Art in Noordwijk aandacht aan het 70-jarig jubileum van het weekblad Donald Duck. Beide musea hebben hun thema’s op elkaar afgestemd, waardoor je kunt spreken van een dubbeltentoonstelling. Bij MoCA maakt de bezoeker kennis met de vele Nederlandse tekenaars van het weekblad Donald Duck, terwijl in Storyworld het productieproces centraal staat.

Randprogramma Donald Duck

Tijdens de expositieperiode besteedt het Forum ook op andere plekken in het gebouw aandacht aan het jubileum van Donald Duck en is er een leuk randprogramma voor kinderen. Zo is er onder meer een speurtocht geïnspireerd op de rubriek Mickey lost ’t op, workshops stop-motion in de zomer en een kinderlezing over Donald Duck in september. En wie zich afvraagt hoe het weekblad eruit zag in de jaren 50 of een van de andere decennia kan op verschillende etages van het Forum oude exemplaren bewonderen in vitrines. Bekijk voor het volledige programma de website: storyworld.nl/donald-duck.