Cultuur & Uitgaan

Drents, Fries en Groninger Museum winnen Langman Prijs

De Langman Prijs 2021 is toegekend aan het Drents, Fries en Groninger Museum. Dit is dinsdagavond middels een video bekend gemaakt. De drie directeuren namen de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Jouke de Vries, bestuursvoorzitter Rijksuniversiteit Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Drents, Fries en Groninger Museum winnen Langman Prijs
Drents, Fries en Groninger Museum winnen Langman Prijs

De Langman Prijs wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die grenzeloos denkt, handelt, bestuurt, onderneemt en daarmee impulsen geeft aan de noordelijke opinievorming en/of economische ontwikkeling. De prijs is voor de eerste keer toegekend aan drie individuele instanties die gezamenlijk veel hebben bijgedragen aan het welzijn in Noord-Nederland. Normaal gesproken wordt de prijs uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland, een bijeenkomst waar circa 900 ondernemers en bestuurders aanwezig zijn. 

De Langman Prijs 2021 is toegekend aan aan de drie musea omdat ze – ieder voor zich – wereldwijd de aandacht weten te trekken met hun tentoonstellingen. Zij hebben zich flexibel, gastvrij en met aandacht voor het individu gefocust op wat wél kon. Deze drie musea hebben met lef aangetoond dat zij de inwoners van Noord-Nederland weten te boeien met buitengewoon interessante exposities. Daarmee hebben ze de Noord-Nederlandse identiteit gesteund en met hun exposities vele bezoekers van buiten de eigen regio getrokken.

Juryvoorzitter De Vries: “De jury van de Langman Prijs is van mening dat ook cultuur een belangrijke basis is voor het welbevinden van de mens. Cultuur en identiteit zijn naast rust, ruimte en volop recreatiemogelijkheden onlosmakelijk verbonden met Noord-Nederland.”

Over de prijs

De Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland is een initiatief van Stichting Noord-Nederland&, een groep Noordelijke ondernemers en bestuurders. Stichting Noord-Nederland& streeft naar meer samenwerkingsverbanden binnen de drie Noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen. 

Foto: Van links naar rechts Kris Callens (directeur Fries Museum), Harry Tupan (directeur Drents Museum) en Andreas Blühm (directeur Groninger Museum) met de Langman Prijs 2021. Foto van Bram Nauta.