Cultuur & Uitgaan

Drie nieuwe Groningse etappes toegevoegd aan pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust

Sinds vrijdag heeft Het Ziltepad drie nieuwe etappes in Groningen. Daarmee zijn de Groningse route van de pelgrimstocht bijna voltooid. Het pad voert langs de ‘ruige rand van het noorden’ en moet uiteindelijk in 22 historische kerken tussen Den Helder en Termunten gaan verbinden in 22 etappes.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Niels Knelis
Foto: Niels Knelis

De nieuwe Groningse etappes voeren langs de kerken van Uithuizermeden, Usquert en Pieterburen. De route sluit aan op de etappes langs kerken in Vierhuizen en Hornhuizen die vorig jaar is ontwikkeld als pilot. Deze test bleek erg succesvol: in korte tijd liepen 500 mensen deze etappes van het Ziltepad.

Het Ziltepad is een initiatief van de stichtingen Alde Fryske Tsjerken en Oude Groninger Kerken. De beide organisaties bezitten, conserveren en runnen in Friesland en Groningen samen met plaatselijke bewoners meer dan 150 monumentale kerkgebouwen. De pelgrimsroute zal een deel van dit cultureel erfgoed onder de aandacht brengen van een publiek dat op zoek is naar rust, ruimte en zingeving.

Foto: Niels Knelis

De ontwikkeling van het Ziltepad is een meerjarenproject. Negen etappes in Friesland en Groningen zijn nu beschreven. Volgend jaar staat de lancering van zeven routes in Noord Holland op het programma. Daarna volgen de laatste zes etappes, waarvan drie in Groningen en drie in Friesland.