Cultuur & Uitgaan

Drukte bij de Groninger Marktdagen op Duitse feestdag

Het was maandag de Dag van de Duitse Eenheid, een dag die elk jaar op 3 oktober wordt gevierd. Vanwege de feestdag kwamen Duitsers weer massaal naar Groningen om onder de warme zonnestralen van de nazomer te genieten van hun vrije dag.


Leestijd: 1 minuut

Drukte bij de Groninger Marktdagen op Duitse feestdag
Drukte bij de Groninger Marktdagen op Duitse feestdag

Tijdens deze nationale feestdag, waarop de Duitsers de hereniging van West- en Oost-Duitsland vieren, zijn veel oosterburen vrij. Ideaal dus om een dagje naar Groningen te trekken als je dicht over de grens woont en toch niets anders te doen hebt. 

Speciaal voor de Duitsers was er daarom een grote markt in de binnenstad, waar van alles wordt verkocht. Omdat 3 oktober dit jaar op een maandag valt, werd de zondag erbij gehaald om er een tweedaagse markt van te maken. 

De Groninger Marktendagen lopen vanaf de Grote Markt helemaal tot aan de A-brug. De organisatie wil daarmee de grootste markt van het noorden zijn. Er kwamen op zondag en maandag al duizenden bezoekers op af.

Dat is duidelijk zichtbaar: de binnenstad van Groningen werd druk bezocht op maandag. Een warm herfstzonnetje scheen over de hoofden van de Groningers en Duitsers in de stad. Het maakte de omstandigheden ideaal om over de vlooienmarkt te struinen, op zoek naar mooie aanwinsten. 

Op de markt is van alles te koop, variërend van vintage kleding tot prenten tot kinderspeelgoed en van vinyl tot boeken tot servies. Veel Duitsers zullen aan het eind van de dag ongetwijfeld voldaan de tocht naar huis hebben gemaakt na hun bezoek aan Groningen.