Welke kranten werden er tijdens de Tweede Wereldoorlog opgericht en door wie? En wat waren hun standpunten? Hoe verdraaide de bezetter de waarheid in legale kranten en hoe werd deze vervolgens weergegeven in de illegale pers? Welke risico’s nam het verzet om het drukwerk bij de mensen thuis te krijgen en hoe loste men het probleem van papier- en inktschaarste op? Deze, en vele andere vragen, worden tijdens de expositie beantwoord.
Aan de hand van interviews, bewegend beeld, geluidsfragmenten en foto’s wordt het persoonlijk verhaal van ooggetuigen, drukkers en koeriers verteld. Welke problemen kwamen zij op hun pad tegen en welke oplossingen werden hiervoor bedacht? Welke risico’s durfde het verzet te nemen en hoe probeerden zij deze risico’s in te perken?
Het hele museum wordt voor het project ingezet. In de drukkerij wordt getoond hoe drukwerk gedurende de oorlog tot stand kwam. Objecten als radio’s, stencilmachines en drukwerk geven informatie over het vergaren, verwerken en verspreiden van informatie. Op de eerste verdieping is de expositie te zien en in het Werkmanatelier staat de rol van H.N. Werkman als drukker in oorlogstijd centraal.