Cultuur & Uitgaan

Eerste Nederlandse dansvoorstelling over de vulva in Machinefabriek Groningen

"De vulva verdient meer aandacht": dat is de stelling van theatermaker Cecilia Moisio, die een dansvoorstelling brengt over de vulva. Deze eerste Nederlandse dansvoorstelling over dit onderwerp is vrijdagavond 3 maart te zien in Theater De Machinefabriek in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Eerste Nederlandse dansvoorstelling over de vulva in Machinefabriek Groningen
Eerste Nederlandse dansvoorstelling over de vulva in Machinefabriek Groningen

PINK PORTAL, zoals de naam van de voorstelling luidt, is een informatieve, grappige maar ook emotionele dansvoorstelling over alle levensfasen van de vulva – van haar eerste menstruatie, haar seksuele ervaringen en bevallingen tot en met de overgang.

Schaamhaar

"De vulva verdient meer aandacht", zegt theatermaker en bedenker Cecilia Moisio. "Want zelfs anno 2023 weten we te weinig van haar ware aard. Er bestaan veel taboes over natuurlijke processen zoals schaamhaar, menstruatiebloed, seksualiteit, bevallen en de menopauze. Ook doen er nog veel onwaarheden de ronde over de vulva. Zo ervaart 1 op de 3 vrouwen pijn tijdens seks en ze denken dat dit er gewoon bij hoort. En nog steeds wordt de lust van de man op de vulva geprojecteerd.", aldus Moisio.

Censuur

Tijdens de dansvoorstelling schijnen 7 vrouwen, jong en oud, hun licht op de controle, kritiek, verafgoding, onderschatting en censuur waarmee de vulva en het vrouwelijk lichaam al eeuwen te maken heeft. Ook historische figuren zoals psychiater Sigmund Freud maakten zich hier schuldig aan. Zo waren vrouwen volgens Freud mentaal ziek als het hen niet lukte om vaginaal een hoogtepunt te bereiken. Een orgasme via de clitoris moest behandeld worden door de clitoris te verwijderen vond hij. Hiermee zou masturbatie, lesbianisme en hysterie worden voorkomen.

Statement

De dansvoorstelling is bedacht en ontworpen door choreograaf en theatermaker Cecilia Moisio en is bedoeld om taboes rondom de vulva te doorbreken. Het is ook een statement over hoe er anno 2023 naar de vulva en het vrouwenlichaam wordt gekeken. PINK PORTAL is op vrijdagavond 3 maart 2023 te zien in Theater de Machinefabriek in Groningen. Aanvang: 20.15 uur. Kijk voor meer informatie op: ceciliamoisio.com.