Cultuur & Uitgaan

Eurosonic Noorderslag trekt 44.000 bezoekers - “Sterker dan ooit teruggekomen”

Eurosonic Noorderslag, dat van woensdag tot en met zaterdag werd gehouden, heeft in totaal 44.000 bezoekers getrokken. De directie van het festival is echter niet alleen tevreden over die belangstelling, maar ook over het feit dat het festival, dat voor het eerst in twee jaar weer live kon worden gehouden, haar rol als platform voor de Europese muziekindustrie heeft versterkt. Wat heeft het festival Groningen nog meer gebracht?


Leestijd: 1 minuut

Eurosonic Noorderslag trekt 44.000 bezoekers - “Sterker dan ooit teruggekomen”
Eurosonic Noorderslag trekt 44.000 bezoekers - “Sterker dan ooit teruggekomen”

Behalve 44.000 bezoekers, waarmee het was uitverkocht, kwamen er ook meer dan 4.250 professionals uit de muzieksector afkomstig uit meer dan 50 landen. Er kwamen in totaal 315 opkomende artiesten uit 39 Europese landen naar het festival.

Dago Houben, directeur van ESNS,  laat via de website van Eurosonic weten: "De muzieksector heeft het moeilijk gehad en is nog steeds aan het herstellen van de pandemie, en onze rol als platform voor de Europese muzieksector is belangrijker dan ooit. Deze editie heeft zoveel urgente en actuele onderwerpen ter tafel gebracht, en zo'n diverse en uitstekende line-up van Europees talent gepresenteerd. We kwamen sterker dan ooit terug met zoveel nieuwe bezoekers en een uitverkochte editie van het festival en de conferentie."

Ook veel conferenties

Het conferentieprogramma bevatte meer dan 150 panels, keynotes en netwerkbijeenkomsten. Ruim 4.250 professionals afkomstig uit 50 landen uit de muziekindustrie woonden het evenement in Groningen bij.

Duurzaamheid

Dit jaar zette ESNS ook stappen op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en inclusie. ESNS introduceerde onder andere een partnerschap met een reisorganisatie om duurzaam reizen onder delegaties en artiesten te stimuleren. Ook werkte ESNS samen met de gemeente Groningen bij de presentatie van Groningen als Hydrogen Valley.

De prijzen

Tijdens ESNS werden veertig prijzen uitgereikt, waaronder de Popprijs voor Goldband, de ESNS Excellence Award voor Dua Lipa, 6 MME Awards voor Sans Soucis, Jerry Heil, Kids Return, Schmyt, July Jones, Oska en Queralt Lahoz, en de Pop Media Prijs voor Veronica van Hoogdalem.

De volgende, 38e editie, van ESNS zal plaatsvinden van 17 tot en met 20 januari 2024.

(Foto boven: Eurosonic Noorderslag, Facebook)