Cultuur & Uitgaan

Feestelijke orgelconcerten in stad en provincie Groningen

Stad en provincie Groningen staan bekend om hun prachtige historische orgels, die gelukkig veelvuldig bespeeld worden door organisten uit binnen- en buitenland. Ook tijdens de Paasdagen kan men genieten van orgelspel.


Leestijd: 1 minuut

Feestelijke orgelconcerten in stad en provincie Groningen
Feestelijke orgelconcerten in stad en provincie Groningen

Zo is er op Tweede Paasdag een orgelconcert door Stef Tuinstra in de Mariakerk in Uithuizermeeden, waaraan wordt meegewerkt door Ensemble Sonus Vita onder leiding van Anjo de Haan. Er worden orgelstukken en koorwerken ten gehore gebracht die geschreven zijn voor de tijd rond Pasen. Tuinstra zal onder andere werken spelen van Buxtehude, Böhm, Alain en Bruckner. Het Ensemble zingt stukken van onder meer Johann Michael Bach, Vasks en Bruckner. Het concert begint om 20:00 uur.

Op 23 april speelt organist Peter Westerbrink werken van Johann Adam Reincken in de kerk van Noordbroek. De werken van Reincken worden gespiegeld aan werk van tijdgenoten, waar hij aantoonbaar contact mee had: schoonzoon Johann Andreas Kneller (jarig op 23 april), Dieterich Buxtehude, Vincent Lübeck en Johann Sebastian Bach.Ook dit concert begint om 20:00 uur.

Op 26 april is er een Koningsnachtconcert in de Lutherse kerk in Groningen van Sietze de Vries en de Roden Girls Choristers, onder leiding van Sonja de Vries. Een feestelijk nachtconcert aan de vooravond van de verjaardag van de Koning. De Roden Girls Choristers onder leiding van Sonja de Vries musiceren samen met de organist van de Martinikerk Groningen Sietze de Vries een koninklijke avond vol. Dit concert begint om 21:30 uur.

Tot slot is er op Koningsdag zelf in de Nieuwe Kerk in Groningen een feestelijk concert dat wordt verzorgd door Cantor-organist Mannes Hofsink met een programma dat is afgestemd op Koningsdag. Met onder andere muziek van Handel, Kee en Widor maar ook wordt het Behemian Rhapsody van Queen ten gehore gebracht. Dit is om 15:00 uur ‘s middags. 

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over de concerten vinden op de website.