Cultuur & Uitgaan

fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld

‘De gehele fitnesswereld moet uiterlijk na het aflopen van de huidige lockdown per 3 maart heropenen’. Die oproep komt van fit20, marktleider in Nederland van kleinschalige fitness, met ook vestigingen in Groningen en Haren. “Gezondheid is de fundering onder het huidige lockdown-beleid. Maar laat het ook de fundering zijn van het unlocken van ons land”.


Leestijd: 2 minuten

fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld
fit20 breekt lans voor directe heropening fitnesswereld

fit20 wijst hierbij met name op de rol van de fitnesswereld voor de 50+-doelgroep en stipt daarbij een aantal recente onderzoeken aan, zoals die van juni jongstleden van John Moores University in Liverpool. Ron Jobing, studio-eigenaar en personal trainer fit20 Groningen West en Groningen Zuid: “Uit die onderzoeken kwam naar voren dat juist ouderen in lockdown snel spieren verliezen, wat sarcopenie heet. Met deze spierafname zien we altijd een verband met en verslechtering van diabetes, hart- en vaatziekten, osteoporose en mentale en emotionele achteruitgang. Het zorgelijke is dat die spierafname vaak blijvend is.”

De universiteit van Münster bracht in november een onderzoek naar voren waaruit volgens Jobing blijkt dat verouderde spieren een minder goed werkend immuunsysteem tot gevolg hebben. Op 13 januari verscheen een onderzoek van de Universiteit Amsterdam, waaruit de significante relatie blijkt tussen sarcopenie en het overlijden van ouderen bij een ziekenhuisopname. Sterke spieren beschermen ouderen en maken weerbaar tegen Covid.

“Zwakke spieren maken iedereen, en zeker ouderen, juist extra kwetsbaar. Indirect kun je daaruit concluderen dat het gesloten houden van al deze sportlocaties, de druk op de zorg juist vergroot. Terwijl we juist bijdragen aan de oplossing.”

Daarom moet de fitnesswereld heropenen, stelt Jobing. “Dat is in het belang van de volksgezondheid. In fitnesscentra – of dat nu de yogastudio is, de sportschool om de hoek of een vestiging van fit20 – kun je veilig, verantwoord en begeleid trainen, vanuit een sterk protocol. Het is na de eerste lockdown gebleken dat de fitnesswereld absoluut geen bron van besmetting is. Bij fit20 heeft er zelfs – met ruim 130 vestigingen – geen enkele besmetting plaatsgevonden. “Voor de duidelijkheid: we hebben het niet over contactsport, maar over trainen op ruim 1,5 meter afstand van elkaar en met minimale aantallen in professioneel geleide bedrijven.”

"Gezondheid is het pure goud, maar stel het leger goudzoekers dan alstublieft wel in staat om het te delven. Zodra het kan. Dat moet per 3 maart, zegt fit20. “Laat ons werken aan het gezonder maken van ons land.”