Cultuur & Uitgaan

Foto-expo ‘America & Trump by Andres Serrano’ in Forum Groningen

In 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Forum Groningen markeert deze politieke strijd met een expositie van het werk van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, met een hoofdrol voor de presidentskandidaat waarop alle ogen gericht zijn: Donald Trump. De expositie America & Trump by Andres Serrano is van zaterdag 23 maart tot en met dinsdag 5 november 2024 in het Forum te zien.


Leestijd: 1 minuut

America & Trump by Andres Serrano bestaat uit een unieke samenstelling van drie werken van Serrano, die voor het eerst samen worden getoond: de fotoserie America (2001-2004), de multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2019) en de film Insurrection (2022). Samen vormen ze een reflectie op de Amerikaanse maatschappij en op Donald Trump, die na een carrière als ondernemer, vastgoedmagnaat en tv-ster het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde en nu opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.


Andres Serrano werkte meer dan drie jaar aan de fotoserie America met portretten van onbekende en bekende Amerikanen: van brandweerman tot drugsverslaafde en van Yoko Ono tot Donald Trump. Door de lens van Serrano laten ze ieder op hun eigen wijze het gezicht van Amerika zien. 

The Game: All Things Trump toont het universum dat Donald Trump vanaf de jaren ’80 voor zichzelf heeft opgebouwd. De installatie bestaat uit een indrukwekkende collectie van meer dan duizend objecten die de Amerikaanse kunstenaar via veilingen, eBay en mond-tot-mondreclame wist te verzamelen. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump, tot sportmemorabilia en gesigneerde tijdschriftcovers en foto’s. 

Insurrection is Serrano’s eerste filmproject. Hij maakte de film als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag van november 2020 uitmondde in de bestorming van het Capitool.

Andres Serrano

Het is niet de eerste keer dat Serrano in Groningen te zien is: in 1997 liet Andres Serrano het nodige stof opwaaien met zijn tentoonstelling A History of Sex in het Groninger Museum.