Cultuur & Uitgaan

Foto-expositie Chas Gerretsen in Forum Groningen

Vanaf 7 oktober zijn de foto’s van Chas Gerretsen te bewonderen in Forum Groningen. De Groninger fotograaf was altijd op het juiste moment op de juist plek en maakt iconische beelden van Vietnam, Chili en Hollywood.


Leestijd: 1 minuut

Chas Gerretsen tijdens een reportage in Chili (1973-1974) Foto | Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
Chas Gerretsen tijdens een reportage in Chili (1973-1974) Foto | Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum

Chas (Charles) Gerretsen (1943) werd geboren in de stad Groningen, maar als fotograaf trok hij de wereld rond. Zo werkte hij eind jaren 60 als oorlogsfotograaf in Vietnam en was hij op 11 september 1973 in de Chileense hoofdstad Santiago, toen generaal Augusto Pinochet de macht greep. Ook was hij fotograaf op de filmset van Francis Ford Coppola’s meesterwerk Apocalypse Now en wist hij verschillende Hollywoordsterren te portretteren. Gerretsens foto’s van Vietnam, Chili en van sterren als Dennis Hopper, Marlon Brando en John Travolta zijn wereldberoemd.

De expositie in Groningen bestaat uit vier hoofdstukken die corresponderen met belangrijke periodes uit Gerretsens fotoleven: Vietnam en Zuidoost-Azië, Chili en Zuid-Amerika, Apocalypse Now en Hollywood. Er zijn ruim 200 foto’s en objecten uit Gerretsens archief te bewonderen. In de tentoonstelling zijn naast zijn beroemde beelden ook niet eerder getoonde foto’s te zien.

De tentoonstelling is van 7 oktober 2023 tot en met 7 januari 2024 te zien in Forum Groningen.