In de hoofdtentoonstelling Data Rush maken internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk. Ze houden zich bezig met de vraag in hoeverre wij zelf nog de macht over onze data hebben.
Volgens curator Wim Melis is er bewust voor een actueel en uitdagend thema gekozen. Want: “hoe fotografeer je iets dat nauwelijks te fotograferen valt?”, vraagt hij zich af. “Het werk dat tijdens Data Rush wordt getoond, laat verrassende invalshoeken zien op het thema. Dit jaar tonen we voor het eerst 3D-installaties en er is veel multimediaal werk te zien.”
Data Rush is de hoofdtentoonstelling, maar daarnaast zijn er in de Suikerfabriek ook nog enkele nevenexposities te zien, waaronder Fearless Genius van Doug Menuez. Menuez legde in Silicon Valley vijftien jaar lang de inspanningen van een besloten groep ingenieurs, ontwerpers, ondernemers en investeerders vast. Hij begon in 1985, toen Steve Jobs door Apple aan de dijk werd gezet. Menuez volgde zijn pad naar eerherstel en won met dit voorbeeld geleidelijk het vertrouwen van meer dan zeventig bedrijven en vele investeerders.
Pulse is de naam van de tweede internationale groepstentoonstelling van het festival. Pulse toont poëtische reacties van zestien fotografen op de wereld om hen heen.
Tijdens de fotomanifestatie worden er in de Suikerfabriek rondleidingen gegeven. Ook zijn er verschillende lezingen. Eentje daarvan heeft als onderwerp de ‘ethische dimensie van privacy & surveillance’. De lezing wordt gegeven door Prof. Jeroen van den Hoven van TU Delft.