Cultuur & Uitgaan

Geert Pruiksma algemeen directeur Museum De Buitenplaats Eelde als opvolger Jos en Janneke van Groeningen

Kunsthistoricus Geert Pruiksma (Bozum 1969) is aangetreden als de nieuwe algemeen directeur van Museum De Buitenplaats te Eelde. Hiermee volgt hij de stichters op van het Museum: Jos en Janneke van Groeningen-Hazenberg.


Leestijd: 2 minuten

Als middelbare scholier was Geert Pruiksma al rondleider op Epema State in IJsbrechtum, tijdens en vlak na zijn studie aan de RuG was hij werkzaam voor onder meer het Groninger Museum, Gasunie NV en digiTAAL ontwerpen. Vlak voor de opening door H.M. de Koningin in 1996 raakte hij als free-lancer betrokken bij het Museum, eind 2001 trad hij aan als algemeen manager en na het overlijden van Janneke van Groeningenen in 2007 als adjunct directeur.

Jos van Groeningen (1934) draagt de directie van het Museum en ook het Bestuurslidmaatschap over van de Stichting die het Museumcomplex en het grootste deel van zijn collectie exploiteert.
Als nieuw lid van de Raad van Toezicht en als eigenaar-bewoner van het naastgelegen Nijsinghhuis blijft Jos van Groeningen betrokken bij het Museum. Dit bekende, van hedendaagse interieurschilderingen voorziene Rijksmonument uit 1654 vermaakte hij testamentair aan de Museumstichting. Ten gunste van het Museum stelt hij zijn huis reeds nu regelmatig open voor het publiek en voor museumrelaties.

Museum De Buitenplaats behoort met zo n 30.000 bezoekers jaarlijks tot de zogenaamde middelgrote musea in Nederland en heeft de hedendaagse figuratie als uitgangspunt. Spraakmakende tentoonstellingen waren onder meer het met Sylvia Willink georganiseerde oeuvre-overzicht van magisch realist Carel Willink, de dubbeltentoonstelling Matthijs Röling Monumentaal die gelijktijdig liep met Matthijs Röling Mimesis in het Drents Museum, en de jubileumtentoonstelling van Jan van der Kooi die werd ingezongen door de wereldberoemde sopraan Dame Emma Kirkby.
Naast uitstekende contacten met collega-musea beschikt Museum De Buitenplaats over een enorm netwerk van particuliere liefhebbers, hetgeen eveneens zichtbaar is in de tentoonstellingen: vaak bestaan deze grotendeels uit zelden getoond werk uit particuliere verzamelingen, naast werk uit de eigen kunstcollectie.

De unieke combinatie van organische (Ton Alberts en Max van Huut) en klassieke architectuur en van formele en landschappelijke tuinaanleg (Janneke van Groeningen in samenspraak met Copijn) maakt het geliefd als unieke ontmoetingsplek voor schilders, beeldhouwers, dansers, schrijvers, dichters en musici, onderling en met het publiek. Met hen organiseert het Museum zo ’n 4 à 6 tentoonstellingen en tientallen podiumevenementen per jaar.

Museum De Buitenplaats bouwt aan een kerncollectie die representatief is voor de naoorlogse figuratie. Het werd als eerste Kunstmuseum in Drenthe ingeschreven in het internationale Museumregister.

De Provincie Drenthe en Stichting Beringer Hazewinkel Fonds zijn hierbij structurele subsidiegevers. Deze maken samenwerking mogelijk met onder meer onderwijsinstellingen. Ruim 15 vaste en 120 vrijwillige medewerkers zijn betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering. De gemeente Tynaarlo ondersteunt de inzet van reïntegratiemedewerkers hierbij en nam onlangs ruimhartig het Museum op in zijn eerste Cultuurnota. Een Vriendenstichting met maar liefst 1800 donateurs ondersteunt het Museum en illustreert het brede draagvlak van dit particuliere geïnitieerde, inmiddels geprofessionaliseerde instituut.