Cultuur & Uitgaan

Gemeente test zuurstofsensoren in Noorderplantsoen

Een door het Groningse bedrijf SecGroep ontwikkeld apparaat met zuurstofsensoren wordt momenteel in het Noorderplantsoen tijdens Noorderzon getest door de gemeente Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Nog een weekje: '29e editie Noorderzon op punt van beginnen'
Nog een weekje: '29e editie Noorderzon op punt van beginnen'

Het apparaat, genaamd ‘Sensoty’, geeft aan wat het effect van grotere evenementen is op bomen en welke onderhouds-maatregelen er vervolgens getroffen moeten worden.

Sensoty bestaat uit bodemsensoren waarmee het groen in het Noorderplantsoen beter beschermd kan worden tegen evenementen en grote bezoekersaantallen. De bodemsensoren meten de feitelijke omstandigheden en geven via een ICT-platform beheer- en herstelmaatregelen zoals bemesting, beluchting, beregening etc.

Naast de bodemsensoren zijn er onlangs zuurstofsensoren ontwikkeld die naast het zuurstofgehalte ook het vochtgehalte en de temperatuur meten. Dit geeft goed inzicht in de groeiomstandigheden voor bomen en groen.

Gronings bedrijf

Sensoty, in feite een beheersysteem, is bedacht en ontwikkeld door het Groningse bedrijf SecGroep. Dat SecGroep er mee aan de slag ging is een gevolg van de deelname door de gemeente in 2018 aan het ‘Startup in Residence’ (SIR) project. Dat is een programma dat jonge ondernemers verbindt met overheidsinstanties om technologische producten te ontwikkelen voor het oplossen van stedelijke uitdagingen.

De vraag hierbij was toen: ‘Hoe kunnen we het Noorderplantsoen beter beschermen tijdens festivals of bij onverwacht grote bezoekersaantallen?’.