Cultuur & Uitgaan

Gestolen Van Gogh-schilderij ‘De Lentetuin’ keert terug naar Groninger Museum

Het schilderij De Lentetuin van Vincent van Gogh, één van de meest waardevolle schilderijen van het Groninger Museum, komt terug naar Groningen. Vanaf 29 maart valt het werk weer in Groningen te bewonderen. Het werd in 2020 gestolen, nadat het in bruikleen was gegeven aan een museum in Laren.


Leestijd: 1 minuut

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar
Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar

In 2020 werd de Lentetuin van Vincent van Gogh gestolen uit Museum Singer Laren dat het toen in bruikleen had van het Groninger Museum. Tot grote vreugde kwam het kunstwerk dankzij de inspanningen van kunstdetective Arthur Brand in 2023 weer boven water. In Depot Boijmans Van Beuningen doet restaurator Marjan de Visser nu onderzoek naar het werk. Zij maakt hierbij onder andere gebruik van speciale röntgenfoto’s die in het Van Gogh Museum zijn gemaakt.

150 jaar Groninger Museum

De Lentetuin is vanaf 29 maart voor het eerst weer te zien in het Groninger Museum, als hoogtepunt in 150 jaar Groninger Museum – Behind the Scenes. In deze tentoonstelling kunnen de voor- en achterkant van het werk worden bekeken. Het wordt getoond in niet-herstelde staat, met de beschadigingen van de diefstal nog zichtbaar. Striptekenaar Barbara Stok vertelt het verhaal van de reis van het schilderij op de muren van het museum; van het atelier in Nuenen tot de terugkomst in een Ikea-tas.