Cultuur & Uitgaan

Groningen heeft opnieuw een vrouwelijke stadsdichter: Lilian Zielstra

Groningen heeft voor de tweede keer een vrouwelijke stadsdichter: Lilian Zielstra. Burgemeester Peter den Oudsten maakte gisteravond in de Nieuwe Kerk bekend dat de 25-jarige Zielstra zich de komende twee jaar Stadsdichter van Groningen mag noemen. Zij volgt Kasper Peters op, die gisteravond afzwaaide.


Leestijd: 1 minuut

Groningen heeft opnieuw een vrouwelijke stadsdichter: Lilian Zielstra
Groningen heeft opnieuw een vrouwelijke stadsdichter: Lilian Zielstra

Lilian Zielstra, geboren en getogen in Stadskanaal, studeerde Nederlands in Groningen, waar ze vorig jaar haar Master behaalde. Ze won tweemaal de Groningse voorronde van de landelijke schrijfwedstrijd voor jongeren Write Now!, was in 2013-2014 Huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, is docent Korte verhalen schrijven aan de Usva en werkte voor diverse literaire organisaties in de stad.

Als stadsdichter heeft Zielstra duidelijke, realistische plannen, vond de jury, waarbij ze zich richt op zowel jongeren als senioren. Naast de gangbare “verplichtingen” van een stadsdichter wil ze goed zichtbaar zijn door een actieve rol te spelen in de sociale media; met een eigen website, een Facebookpagina, een digitale agenda en een blog. Daarnaast richt ze zich uitdrukkelijk op een in haar ogen vergeten doelgroep: de ouderen met een jonge geest. Samen met andere Groningse dichters wil ze een poëzietour starten langs bejaardenhuizen in het Noorden, onder de projectnaam ‘Dichten met oma’.

Uit het juryrapport

“Lilian Zielstra schrijft heldere, toegankelijke poëzie met humor en onverwachte wendingen. Is een goede observator die op een nieuwe, speelse manier naar de dagelijkse werkelijkheid kijkt. Schrijft poëzie die niet alleen toegankelijk is maar zeker ook van hoge literaire kwaliteit. De jury is er van overtuigd dat zij met haar frisse blik en enthousiasme een breed publiek voor zich kan winnen.”

Lilian Zielstra is de achtste stadsdichter. Sinds de gemeente Groningen het ambt in het leven riep in 2002, was de eer achtereenvolgens aan Bart FM Droog, Ronald Ohlsen, Rense Sinkgraven, Anneke Claus, Stefan Nieuwenhuis, Joost Oomen en Kasper Peters. De stadsdichter schrijft 6 stadsgedichten per jaar, schrijft gedichten bij de zogenoemde "eenzame uitvaarten" en kan daarnaast bij tal van gelegenheden worden uitgenodigd een toepasselijk gedicht te schrijven. Met ingang van 2017 verzorgt de Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) de begeleiding van de stadsdichter namens de gemeente Groningen.