Cultuur & Uitgaan

Groningen keert terug in de tijd met Verleden van Groningen

De provincie Groningen keert terug in de tijd. Onder de noemer ‘Het verleden van Groningen’ wordt nog tot en met 12 december stil gestaan bij de rijke geschiedenis van deze provincie.


Leestijd: 1 minuut

Er wordt tot die tijd van alles uit de kast gehaald om het verhaal over het verleden van Groningen te vertellen: er worden films getoond, lezingen en discussies georganiseerd en TV Noord zendt iedere woensdag de serie ‘Verleden van Groningen’ uit.

Ook de Groningse musea laten de manifestatie niet onopgemerkt aan zich voorbij gaan. In het Openluchtmuseum Het Hoogeland is een digitale presentatie over de ontwikkeling van de Noord-Groninger kuststreek te zien, het Groninger Museum toont portretten van jonkers, burgemeesters en kooplieden uit de Gouden Eeuw en in het Veenkoloniaal Museum is een film te bekijken over de verdwijning van de strokartonindustrie in dit gebied in de jaren ’70. Ook het Muzeeaquarium in Delfzijl staat stil bij het verleden van Groningen.

Gedurende de manifestatie rijden er drie ‘Geschiedenistreinen’ door de provincie. De ruiten van de treinen zijn beplakt met historisch beeldmateriaal en op zaterdag is er een gids aanwezig. De treinen rijden van Groningen naar Nieuweschans, Roodeschool en Delfzijl. Het gaat om treinen die in de reguliere dienstregeling zijn opgenomen.