Cultuur & Uitgaan

Groningen Ontwerpt: route langs vijf winkels met problemen én oplossingen op gebied van hitte en warmte

De binnenstad van Groningen staat zondag 26 september in het teken van Groningen Ontwerpt: een route langs vijf winkels in de stad waar vijf ontwerpers aan de slag zijn gegaan met het thema klimaatadaptatie. In koppels van twee – winkelier en ontwerper – zochten én vonden ze oplossingen voor problemen als hitte en warmte. Tijdens Groningen Ontwerpt zijn de ontwerpers in ‘hun’ winkel aanwezig om het publiek alles te vertellen over hun duurzame en circulaire oplossing.


Leestijd: 2 minuten

Groningen Ontwerpt: route langs vijf winkels met problemen én oplossingen op gebied van hitte en warmte
Groningen Ontwerpt: route langs vijf winkels met problemen én oplossingen op gebied van hitte en warmte

De deelnemende winkels zijn Laif & Nuver in de Rodeweeshuisstraat, Stadscafé Pronk aan de Vismarkt, Toet aan het Gedempte Zuiderdiep, Antiquariaat Berger en de Vries in de Pelsterstraat en Diezijner en de Salsashop in de Zwanestraat.

De ondernemers hebben zélf een probleem of vraagstuk aangekaart. Zo ondervond Laif & Nuver hinder van felle zon op de ramen, met verkleuringen van artikelen tot gevolg. Ontwerpers Wieke Alberts kwam met een duurzame oplossing: organische gordijnen van kabels met begroeiing. Toet aan het Zuiderdiep had ook last van de zon, maar dan vooral op het terras: daar was het in de felle zon soms zo warm dat het er niet meer prettig zitten was. Carolijn Slottje kwam met dé oplossing: een groene wand van gerecyclede bakken ‘Bar le Duc’, gevuld met planten en groen. Die absorberen de warmte en nemen de hittestress weg.

De vraagstukken en problemen zijn door de ondernemers zélf aangekaart. De ontwerpers zijn zondag 26 september aanwezig, en vertellen de bezoeker dan graag alles over het ontwerp- en maakproces. Ook zijn er dan in de winkels exposities en creaties te zien.

GO Climate Party

Als onderdeel van ‘Groningen Ontwerpt’ is op de Vismarkt de GO Climate Party met klimaat adaptieve en circulaire ontwerpen en speculatieve toekomstscenario’s. René Notenbomer en Bram Peters presenteren hun klimaatslimme muur. Die bestaat uit circulaire stapelbare bloembakken, gemaakt van afvalplastic, waarmee je eenvoudig een groene muur kunt bouwen. Vul de bouwstenen met substraat van gefermenteerd groenafval en je planten bloeien als nooit tevoren. Studenten van de Hanze Hogeschool Groningen gaan met bezoekers in gesprek over klimaatverandering en mogelijke toekomstscenario’s.  Studenten industrieel product ontwerp (IPO) van de Hanze Hogeschool presenteren prototypes naar aanleiding van een 'Make-a-thon' die ze hebben gevolgd over klimaatadaptatie.

Groningen Ontwerpt is een initiatief van House of Design en wordt financieel gesteund door Kunstraad Groningen, Ondernemersfonds Groningen, Groningen City Club.

Meer informatie vind je op www.houseofdesign.nl

Foto: Nienke (Diezijner), Zhen en Jonathan (Salsashop). Fotogtaaf: Sander van der Bij.