Cultuur & Uitgaan

Groninger kunstkring De Ploeg gaat verder: grote overzichtstentoonstelling

De Groninger kunstkring De Ploeg, die al meer dan honderd jaar bestaat, heeft grote nationale en internationale bekendheid gekregen door werken van leden die in de vorige eeuw werden gemaakt. Daardoor denken mensen soms dat deze vereniging niet meer bestaat. Maar het tegendeel is waar: de Kunstkring De Ploeg is nog steeds zeer actief, telt zo’n twintig leden en heeft nu een grote overzichtstentoonstelling in Drachten.


Leestijd: 1 minuut

Groninger kunstkring De Ploeg gaat verder: grote overzichtstentoonstelling
Groninger kunstkring De Ploeg gaat verder: grote overzichtstentoonstelling

De Groninger kunstkring De Ploeg uit Groningen presenteert zich sinds dit weekend en t/m 20 november met een grote tentoonstelling in De Lawei. Vijftien kunstenaars tonen er zo’n vijftig werken die heel divers van techniek en onderwerp zijn. Ieder voor zich geven zij een persoonlijke invulling aan het thema “Verstilde beweging”.

De Ploeg

De Ploegleden, er zijn er twintig in totaal, komen een keer of vijf per jaar samen. De deelnemers wisselen ervaringen uit, bespreken recente ontwikkelingen in de kunst, maken plannen voor exposities en verzinnen daarvoor telkens andere thema’s. Dat doen ze zo al jaren, want het werkt.

In 2018 bestond Groninger kunstkring De Ploeg namelijk 100 jaar. Wat is er in honderd jaar veranderd? "Niet zo heel erg veel", zegt kunstschilder Marloes Buigel Boering.

‘Het gaat bij De Ploeg, toen en nu, vooral om het kunstzinnig verbeelden van de binnen- en buitenwereld, waarbij we elkaar in het onderlinge contact inspireren en steunen. We dagen elkaar uit om nieuwe wegen te bewandelen. Het enige dat we anders doen dan De Ploeg vroeger, is dat we niet werkzaam zijn binnen een duidelijk omschreven kunstzinnige richting. Zij werkten binnen het expressionisme, wij hebben allemaal onze eigen stijl ontwikkeld."

"We hebben onze eigen aanpak, onze eigen onderwerpen en manier van werken. Dat kun je op de tentoonstelling heel goed zien, de diversiteit is enorm. Maar wat we met elkaar delen, is de behoefte aan een platform, een samenzijn met mensen die met dezelfde dingen bezig zijn. Het gaat ons vooral om de onderlinge verbinding.’

Verstilde beweging

Het thema dat de Ploegleden bedachten voor de expositie in De Lawei is “Verstilde beweging”. Het onderwerp is ingegeven door de situatie van de afgelopen jaren. Na het hectische jaar 2018 – met het eeuwfeest en de vele exposities – trad met corona de grote stilstand in.

Exposanten: Silvia Benniks, Marten van Holten, Lydia Jonkman, Geert Schreuder, Dik Breunis, Arien de Groot, Marjan Cornelius, Aly van der Wal, Harriët Geertjes, Joke Klaveringa, Josefien Alkema, Mary Velthoen, Annelies Gommer, Reinier van den Berg, Marloes Buigel Boering.

Meer informatie: Groninger Kunstkring De Ploeg.nl