Cultuur & Uitgaan

Groninger Marktendag: binnenstad omgetoverd tot giga markt

Tijdens de Groninger Marktendag, op dinsdag 3 oktober, wordt zo ongeveer de hele binnenstad omgetoverd tot markt. De Grote Markt, Tussen Beide Markten, de Vismarkt, het AKerkhof, de Brugstraat, De Hoge Der A: overal zijn die dag kramen te vinden. Je vindt er een braderie, een warenmarkt, een vintage- en handgemaakte productenmarkt, een markt met streekproducten, een antiek/vlooienmarkt, een boekenmarkt en een platenmarkt.


Leestijd: 1 minuut

Vintage

Grote Markt en Tussen Beide Markten zijn 3 oktober gevuld met vintage en handgemaakte producten. Meer dan vijftig standhouders zijn aanwezig met onder andere vintage kleding, keramiek, brocante, meubels, accessoires, games en taxidermie. Ook zijn er veel handgemaakte producten te vinden, zoals macramé wandkleden, sieraden, baby- en kinderkleding, sjaals van handgeweven stoffen, haakwerk en kimono’s. Op de Streekmarkt vind je vooral veel en heerlijke regionale producten.

Antiek- en vlooienmarkt

Even verderop, op de Vismarkt en het Akerkhof, is er reguliere warenmarkt. De braderie, antiek- en vlooienmarkt en boeken- en platenmarkt hebben een plekje in het gebied tussen het Akerkhof en de Hoge der A. Op de braderie tref je heerlijke warme schapenvachten, telefoonaccessoires, lederwaren, modeaccessoires, edelstenen en nog veel meer. Géén nieuwe spullen op de antiek- en vlooienmarkt, maar wel mooie oude spullen én speelgoed, schaatsen, gereedschappen en verzamelingen van munten en postzegels.

Muziek en kinderactiviteiten

Op verschillende plekken in de binnenstad is er deze dag live muziek, van singer songwriters tot muzikale duo’s. Op het A-Kerkhof tref je VespAudio: een authentieke ‘Vespa sidecar’ die is omgetoverd tot retro DJ-set. Ook voor kinderen is er van alles te doen en beleven. Er zijn optredens van de alles-in-1-fiets en op de vijf etages van de Kiddy Fun-speelwagen kunnen de jongste bezoekertjes klimmen, klauteren, spelen, ontdekken en glijden. Op de Vismarkt komt ook een leuke kinderdraaimolen.

Opslagdepots

Geen zin in sjouwen? Bezoekers kunnen hun pas aangeschafte spullen in bewaring geven in een van de opslagdepots.

De Marktendag is een initiatief van de Groningen City Club, gemeente Groningen, provincie Groningen en Marketing Groningen. Dat de markt op 3 oktober plaatsvindt, is geen toeval. Dit is een nationale vrije dag in Duitsland, de Tag der Deutsche Einheit. Voor Duitsers dus een ideaal moment om naar Groningen te komen.