Cultuur & Uitgaan

Groninger Vrouwendagen op 7, 8 en 9 maart; podcast én nieuw boek over Groninger vrouwen

Dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en een week later zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Redenen genoeg voor historici Iris van den Brand & Sanne Meijer om Groninger vrouwen in de spotlights te zetten, en dan vooral Groninger politieke rolmodellen.  Op 7, 8 en 9 maart wordt er niet alleen de podcast van Iris & Sanne gelanceerd, maar ook de boektitel van hun boek over Groninger vrouwen onthuld. Bovendien geven Iris & Sanne meerdere lezingen én leiden ze een historische verkiezingswandeling.


Leestijd: 1 minuut

Groninger Vrouwendagen op 7, 8 en 9 maart; podcast én nieuw boek over Groninger vrouwen
Groninger Vrouwendagen op 7, 8 en 9 maart; podcast én nieuw boek over Groninger vrouwen

Bekendmaking boektitel

Iris & Sanne schrijven een boek over Groninger vrouwen en ondertekenen maandag 7 maart 's morgens om half elf bij Uitgeverij Passage officieel hun boekcontract. Bovendien onthullen ze dan de titel van hun boek.

Lezingen

In de strijd om het vrouwenkiesrecht hebben Groninger vrouwen ruim een eeuw geleden een grote rol gespeeld. De wet die bepaalde dat vrouwen mochten stemmen, is het resultaat van ruim een halve eeuw actievoeren. Iris en Sanne vertellen dit verhaal en laten u kennismaken met strijdbare Groninger vrouwen. De lezing duurt ca. 50 minuten en iedereen is welkom.

Dinsdag 8 maart | 16:00 – 17:00u | Noordelijk Scheepvaartmuseum (Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen); dinsdag 8 maart | 19:30 – 20:30u | Bibliotheek Stadskanaal (Continentenlaan 2, 9501 DG Stadskanaal)

Podcast

In samenwerking met Persbureau Tammeling / Groninger Internet Courant maken Iris & Sanne een podcast over Groninger vrouwen. Deze wordt op 8 maart gepubliceerd via alle streamingplatformen.

Historische verkiezingswandeling in Zuidbroek

Op 9 maart vindt de provinciale Vrouwendag van de Vrouwen van Nu plaats in De Broeckhoff in Zuidbroek. Om 13:00u maken Iris & Sanne met de deelnemers een wandeling door Zuidbroek. Onderweg worden er historische verkiezingsposters opgeplakt van bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden.

Foto boven: Iris en Sanne bij het graf van de Gronings feministe Cato Pekelharing – Doijer.