Cultuur & Uitgaan

Groningse kous uit 1540 blijkt oudste gebreide kousje van Europa

Wat konden ze bijna vijfhonderd jaar geleden al goed breien! Die gedachte dringt zich op bij wie kijkt naar de reconstructie van een in Groningen gevonden kous uit het jaar 1540. Op 11 oktober is er een lezing in Usquert waar ze letterlijk het naadje van de kous vertellen over dit kledingstuk, waarschijnlijk de oudst gebreide kous uit Europa.


Leestijd: 1 minuut

Enkele jaren geleden werd bij opgravingen in de ‘gracht van Alva’ in Groningen tussen allerlei afval één gebreid babykousje gevonden. Uit onderzoek bleek het circa 450 jaar oud te zijn. Daarmee verdient het kousje het predicaat ‘oudste gebreid kousje van Europa’.

Textielkunstenares Constance Willems, die het historische breipatroon van het kousje wist te achterhalen, zal daarover in haar lezing vertellen en tevens dieper ingaan op het eeuwenoude fenomeen breien. Woensdag 11 oktober geeft ze op uitnodiging van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal en Cultuur een lezing die om 19:30 uur begint in het Berlagehuis in Usquert.  

Breiwerk onder de loep

Na afloop van de lezing is het mogelijk breiwerk met een historisch verhaal door Constance Willems onder de loep te laten nemen. Wat is bijvoorbeeld de ouderdom of breigeschiedenis ervan? 

De lezing is gratis toegankelijk. Reserveer wel een kaartje, want er zijn beperkt plaatsen beschikbaar.

Reserveren kan via deze link.