Cultuur & Uitgaan

Musea Groningen bieden nu de mogelijkheid om iedereen digitaal te laten genieten van topstukken uit de collecties

Het zal de gemiddelde museumbezoeker niet vaak overkomen: een museumvoorwerp van dichtbij mogen bekijken en dat net zo lang als je wilt. Door het coronavirus zijn de musea de komende tijd gesloten. Dat betekent niet dat iedereen nu verstoken is van cultuur. Want dankzij het digitale tijdperk is het mogelijk toch te genieten van al dat moois dat de erfgoedinstellingen in stad en provincie Groningen te bieden hebben.

Collectie Groningen is een samenwerking van erfgoedorganisaties in de provincie Groningen. Op www.collectiegroningen.nl zijn topstukken uit collecties van deze organisaties digitaal en in hoge kwaliteit te bekijken. Stuk voor stuk juweeltjes met hun eigen verhaal en waarde! De afbeeldingen en teksten zijn rechten vrij zodat iedereen er profijt van kan hebben (onder vermelding van fotograaf en/of auteur).  Tentoonstellingen Voor deze site worden ook online-tentoonstellingen gemaakt. Zo vind je daar de tentoonstelling ‘Vijf jaren van verzet’ met objecten uit diverse Groningse instellingen.


Leestijd: 1 minuut

Musea Groningen bieden nu de mogelijkheid om iedereen digitaal te laten genieten van topstukken uit de collecties
Musea Groningen bieden nu de mogelijkheid om iedereen digitaal te laten genieten van topstukken uit de collecties

Deze vernieuwde website geeft een beeld van de meer dan tachtig molens in de provincie Groningen: koren- en pelmolens, poldermolens en een paar houtzaagmolens. Deze zijn alle een bezoek meer dan waard. Sommige molens hebben een eigen site, maar op groningermolens.nl vindt u alle molens verzameld. Van iedere molen is ‘het verhaal’ beschreven, en zijn er afbeeldingen en documenten geplaatst. Ook zijn al diverse nummers van het molenblad de Zelfzwichter ontsloten dat voor het eerst verscheen in 1974. En natuurlijk is er de rubriek ‘nieuws’ met actuele informatie over bijvoorbeeld het Groninger Molenweekend.

Neem eens een kijkje in een Groninger borg (de kastelen van het hoge Noorden). Dankzij de site www.groningerborgen.nl is dat mogelijk. Van alle zestien borgen, die er nog in Groningen zijn, is niet alleen de geschiedenis van het gebouw en de bewoners te lezen, ook zijn er prachtige foto’s van het interieur te zien. Iedere borg wordt ook nog eens omgeven door een vorstelijke tuin; sommige hebben een barokke aanleg, andere hebben een Engelse landschapstuin.

Op de site van Erfgoedpartners is een overzicht geplaatst van collecties en filmpjes van Groningse erfgoedinstellingen. Soms is het (deels) mogelijk de collectie of een tentoonstelling digitaal te bekijken, soms ook zijn er filmpjes te vinden over het museum of over een tentoonstelling. Zo biedt het Landgoed Verhildersum in Leens de mogelijkheid delen van hun collectie te zien.