Cultuur & Uitgaan

Groningse Oostwand wint NEPROM-prijs: ‘de Oscar voor gebiedsontwikkeling’

De Grote Markt Oostzijde in Groningen heeft woensdagavond de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2021 gewonnen. De prijs, door de jury omschreven als de ‘Oscar voor gebiedsontwikkeling’, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd. De winnende locatieontwikkeling Grote Markt Oostzijde betreft een langjarige samenwerking van de gemeente Groningen en ontwikkelaars VolkerWessels en MPWO.


Leestijd: 1 minuut

Hebben Groninger Forum en Oostwand in Groningen het gehoopte resultaat opgeleverd?
Hebben Groninger Forum en Oostwand in Groningen het gehoopte resultaat opgeleverd?

De huiskamer van de stad

Volgens de jury heeft de stad Groningen zichzelf met de gebiedsontwikkeling van de Oostzijde – het Forum, The Market Hotel en Merckt – hernieuwd op de kaart gezet, in de traditie van onder meer het Groninger Museum.

Volgens de jury is de binnenstad van Groningen een plek rijker die volop beleving aan de stad toevoegt en de metropool van het Noorden in binnen- en buitenland op de kaart zet – wederom. De gebouwen passen goed bij de schaal van de stad waarbij Forum een nieuwe internationale kwaliteit toevoegt. In samenhang met de aanstaande vernieuwing van de Grote Markt is hier de 'huiskamer' van de stad gerealiseerd. De impact op de omgeving is overduidelijk, aangrenzende straten maken een bijpassende positieve ontwikkeling door, aldus het juryrapport.

Genomineerden

Naast de winnaar waren vier andere locatieontwikkelingen voor de prijs genomineerd: Kerckebosch, van WijkOntwikkelingsMaatschappij  Kerckebosch, woningcorporatie Woongoed Zeist en gemeente Zeist;  Strijp-R, van Amvest en gemeente Eindhoven, Little C, van Era Contour, J.P. van Eesteren, Bouwinvest en gemeente Rotterdam; De Hallen, van TROM, Coöperatie OntwerpJeWoning en gemeente Amsterdam. De jury benadrukt dat ook de andere genomineerde projecten goede voorbeelden zijn van hoogwaardige locatieontwikkelingen die aansluiten bij de opgaven van deze tijd. In totaal waren er 17 inzendingen.