Cultuur & Uitgaan

Grootste gloeilampen ter wereld in Groninger Museum

Misschien wel de grootste gloeilampen ter wereld zijn deze zomer te zien in het Groninger Museum. Het gaat om de Light Blubs, die de Nederlandse ontwerper Pieke Bergmans (Sprang-Capelle, 1978) speciaal voor het museum maakte. Bergmans neemt in het werk alledaagse voorwerpen als uitgangspunt en transformeert deze tot eigenaardige objecten.


Leestijd: 1 minuut

Grootste gloeilampen ter wereld in Groninger Museum
Grootste gloeilampen ter wereld in Groninger Museum

Op het eerste gezicht lijkt de installatie ‘From the Sky’ uit gewone voorwerpen te bestaan die iedereen wel in huis heeft: lampen, een tafel en een stoel. Toch is er iets vreemds aan de hand. De peren in de lampen hebben verontrustende proporties aangenomen en lijken tot leven te zijn gekomen. Ze druipen uit de lampenkappen, klaar om het interieur – de functionele meubels uit de jaren vijftig van de Nederlandse ontwerper Friso Kramer – te verzwelgen. Wat is hier gebeurd? Heeft de bewoner ruzie gekregen met haar lampen? Of zijn het juist huisvrienden, die gezelschap komen zoeken?

Bergmans onderzoekt in From the Sky de spanning tussen kunstobject en gebruiksvoorwerp. De speciale lampen zijn door professionele glasblazers tot hun maximale formaat geblazen en hebben niet meer de klassieke peervorm. Toch past er gewoon een ledlampje in, waardoor ze wel functioneel zijn.

From the Sky is in de maanden juli en augustus te zien in het Groninger Museum, als onderdeel van de presentatie van de museumcollectie in het De Lucchi-paviljoen. Het museum heeft het werk bijna tien jaar geleden aangekocht en is trots het nu weer een podium te kunnen geven.